Obilježavanje godišnjice tačno na mjestu stradanja

Radiosarajevo.ba
Obilježavanje godišnjice tačno na mjestu stradanja

Predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Republike Srpske (RS) Velimir Dunjić izjavio je da će insistirati da se ove godine stradanje pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici obilježi tačno u toj ulici, a ne kao prošle godine na Drveniji.
 
On je naglasio da imaju kontakte sa predstavnicima MUP-a Kantona Sarajevo i insistirat će da se stradanje obilježi tačno u Dobrovoljačkoj ulici, a ne kao prošle godine malo niže u ovoj istoj ulici.
 
"Imamo najava da će to biti i odobreno. Prijava je blagovremeno upućena MUP-u Kantona Sarajevo shodno Zakonu o javnom okupljanju tako da ćemo, najvjerovatnije, iduće sedmice imati sastanak sa predstavnicima MUP-a Kantona da sve preciziramo", rekao je Dunjić i dodao da su preduzeli sve mjere bezbjednosti kako ne bi došli u bilo kakvu incidentnu situaciju.
 
Prema njegovim riječima, planirano je da se u Dobrovoljačkoj ulici održi i kratki vjerski obred, ali to će precizirati u narednom periodu.
 
On je naglasio da će ove godine insistirati da se i stranim medijima omogući da idu sa njima na lice mjesta i da to prikažu širom svijeta.
 
Govoreći o postavljanu spomen-ploče u Dobrovoljačkoj ulici, Dunjić je istakao da je upućena inicijativa gradu Sarajevu, u toku je administrativna procedura i u perspektivi je da se to uradi.
 
Dunjić je podsjetio da je, zahvaljujući profesionalnom odnosu policije Kantona Sarajevo, prošlogodišnje obilježavanje stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj i Stanice javne bezbjednosti Istočno Sarajevo proteklo u redu.
 
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović istakao je da će grad i ove godine aktivno učestvovati u organizaciji obilježavanja stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici.
 
On je rekao da nema zvanične kontakte sa gradonačelnikom Sarajeva Alijom Behmenom, koji je prošle godine zatražio da se zabrani obilježavanje stradanja pripadnika JNA, što je podržalo i Gradsko vijeće Sarajeva, i dodao da je za kontakte sa policijom i drugim institucijama Sarajeva zadužen Organizacioni odbor.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak