Obilježavanje 20 godina postojanja Tempus programa EU

Radiosarajevo.ba
Obilježavanje 20 godina postojanja Tempus programa EU

Evropska komisija i Ministarstvo prosvjete i nauke Republike Srbije održat će konferenciju kojom se obilježava 20 godina postojanja Tempus programa finansiranog sredstvima EU. Konferenciju će otvoriti g. Štefan File, evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva, i g. Žarko Obradović, ministar prosvjete i nauke Republike Srbije.

Tempus program pomaže modernizaciju visokog obrazovanja u partnerskim zemljama istočne Evrope, centralne Azije, zapadnog Balkana i regiona južnog Mediterana kroz projekte saradnje između univerziteta. Od 1990. godine u finansiranje više od 3800 projekata saradnje je uloženo 1,4 milijarde EUR. Cilj konferencije je da se predstave dostignuća ovog programa međuuniverzitetske saradnje u proteklih 20 godina, kao i da se prezentuju informacije o njegovom budućem razvoju.

Konferencija će biti održana 29. i 30. marta u hotelu Hyatt Regency Belgrade, sa početkom u 9.30

Na konferenciji će govoriti Štefan File, komesar za proširenje Evropske komisije; dr. Žarko Obradović, Ministar prosvjete Srbije; Francesca Mosca iz Evropske komisije.

Tempus je program finansiran sredstvima EU koji pomaže modernizaciju visokog obrazovanja u zemljama u susjedstvu EU na zapadnom Balkanu, u istočnoj Evropi, centralnoj Aziji, severnoj Africi i Bliskom istoku. On pomaže primjenu politika „susjedstva“ „proširenja“ i „razvoja“ EU, čiji cilj je da promovišu prosperitet, stabilnost i bezbjednost u ovim regionima. Program doprinosi promovisanju saradnje između visokoškolskih institucija u Evropskoj uniji i partnerskim zemljama.

Trenutno se na godišnjem nivou odabira 60 do 70 projekata, baziranih na stvaranju konzorcijuma univerziteta iz EU i partnerskih zemalja, sa ukupnim budžetom od oko 60 miliona EUR. Ovi projekti traju dvije do tri godine i cilj im je da ostvare dugoročne strukturne efekte.

Tempus je nastao 1990. godine kao program pomoći za zemlje centralne i istočne Evrope nakon pada gvozdene zavjese. Tokom faze tranzicije ovih zemalja u pravcu demokratije i tržišne ekonomije, on je pružao pomoć u neophodnom restrukturisanju univerziteta. Program je takođe pomogao pripreme za pristupanje ovih zemalja EU. Nakon toga, Tempus se više usredsredio na sveobuhvatne reforme sistema visokog obrazovanja. Danas je Tempus program saradnje koji promoviše izgradnju kapaciteta, modernizaciju i razvoj. On promoviše izgradnju direktnih kontakata među ljudima i razumjevanja među kulturama.

Na konferenciji kojom se obilježava 20 godina postojanja Tempus programa okupiće se oko 250 visokih predstavnika iz 27 zemalja članica EU i 29 partnerskih zemalja, uključujući predstavnike ministarstava, ambasadore, predstavnike Tempus kancelarija partnerskih zemalja i zemalja članica EU, kao i predstavnike univerziteta i međunarodnih organizacija aktivnih na polju visokog obrazovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak