Obećani strukturni dijalog počinje krajem juna

Radiosarajevo.ba
Obećani strukturni dijalog počinje krajem juna

Strukturani dijalog između BiH i Evropske unije u oblasti reforme pravosuđa, što je obećanje Catherine Ashton Miloradu Dodiku, kojim će predsjedavati evropski komesar za proširenje Štefan Fuele, počet će u Banjaluci 6. i 7. juna, najavila je danas ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Željka Cvijanović.
 
Ona je dodala da je za taj sastanak već utvrđen dnevni red koji će se kretati u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno njegovom članu koji definiše pitanja vezana za pravosuđe, što potvrđuje još jednom da strukturni dijalog nije ništa novo, nego standardniodio SSP-a.
 
Cvijanovićeva je navela da će se na dnevnom redu, između ostalog, naći i nadležnosti pravosudnih institucija, koordinacija tih nadležnosti i pravni okvir za njihovo funkcionisanje, prenosi Srna.
 
"Jedna od važnih tema jeste saradnja u oblasti krivičnih i građanskih predmeta i to na regionalnom i međunarodnom nivou, kao i druga pitanja vezana za funkcionisanje pravosudnog sistema", rekla je Cvijanovićeva novinarima.
 
Ona je dodala da su, također, izdvojene oblasti vezane za pravosuđe i koji proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a identifikovane su sve obaveze u vezi sa sugestijama ili prioritetim uspostavljenim u okviru dokumenta "Evropsko partnerstvo".
 
Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i predsjednik RS Milorad Dodik su 13. maja postigli dogovor o početku strukturalnog dijaloga o problemu pravosuđa BiH, a za uzvrat da skupština Srpske revidira odluku o referendumu.
 
Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u Srpskoj na kojem bi građani trebali da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, nakon čega je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko najavio da će poništiti odluku o referendumu ukoliko to ne učini parlament.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak