Obavljena primopredaja vlasti u 'mostarskim' ministarstvima

Radiosarajevo.ba
Obavljena primopredaja vlasti u 'mostarskim' ministarstvima


Ne postoji paralelna vlast u Federaciji BiH i nadam se da će se HDZ-ovi ministri odazvati našem pozivu te izvršiti primopredaju vlasti u preostalim ministarstvima do kraja sedmice, izjavio je novoimenovani federalni premijer Nermin Nikšić na današnjoj primopredaji vlasti u pet federalnih ministarstava sa sjedištem u Mostaru.

Primopredaja u "mostarskim" ministarstvima (Federalno ministarstvo trgovine, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, Federalno ministarstvo obrta i poduzetništva) protekla je bez ikakvih problema s obzirom da ministarska mjesta u ovim ministarstvima nisu držali ministri dva HDZ-a, koji smatraju da je imenovanje nove Vlade FBiH s Nerminom Nikšićem na čelu provedeno nelegalno.

"Jučer je bila prva sjednica Federalne vlade na kojoj smo raspravljali o budžetu, sutra je sjednica Predstavničkog doma, prekosutra sjednica Doma naroda i dobra je vijest da će Federacija BiH dobiti budžet, onakav kakav u ovom trenutku može dobiti i nakon toga ćemo ići u rebalans kada vidimo kako će se budžet puniti i kako će se cijela situacija razvijati", kazao je Nikšić u izjavi za novinare nakon obavljene primopredaje, prenosi Fena.

Dodao je kako će nova vlada pokušati biti "vlada i servis svih građana Federacije BiH i svih naroda".

Novoimenovani federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić osvrnuo se na prošlogodišnju odluku Ustavnoga suda Federacije BiH o nadležnostima kantona i Federacije BiH u oblasti obrazovanja i kulture, kazavši kako ukidanja ministarstava neće biti, ali da će se program rada Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke te Federalnog ministarstva kulture i sporta uskladiti sa spomenutom odlukom.

"Osnovni prioritet je ispoštovati presudu Ustavnog suda i imamo rok do 6. juna da to uradimo. Mi smo legalisti i sve ono što je naloženo i što je istaknuto kao problem bit će ispoštovano", naglasio je Mašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak