Obama i Cameron: Genocid se ne smije negirati

Radiosarajevo.ba
Obama i Cameron: Genocid se ne smije negirati

Povodom 11. jula, godišnjice genocida u Srebrenici, poruke sućuti preživjelim Srebreničanima uputili su američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron.
 
"Jedanaestog jula odajemo počast i prisjećamo se više od 8.000 nevinih muškaraca i dječaka, braće i muževa, očeva i sinova koji su brutalno ubijeni u Srebrenici prije 17 godina u besramnom činu genocida koji je šokirao svijet. Ime Srebrenice uvijek će biti povezano sa najmračnijim događajima iz 20. stoljeća", stoji u saopštenju Baracka Obame.
 
Obama je oštro osudio negiranje i relativizaciju genocida, ističući da samo procesuiranje ratnih zločina neće preživjelima vratiti njihove bližnje, ali da može pomoći u izgradnji svjetlije budućnosti.
 
„Sjedinjene Države odbacuju nastojanja da se iskrivljuju razmjeri ovog zločina, da se opravda motiv za ovaj zločin, da se okrive žrtve i da se negira nepobitna činjenica da je to bio genocid. Svi mi želimo nastavak procesa pomirenja i miran suživot građana Bosne i Hercegovine i Balkana, jer će to značiti konačno odbacivanje zla koje je pokrenulo ratove u Bosni i Hercegovini i drugdje u regionu i dovelo do genocida u Srebrenici“, kazao je Obama.
 
"Nikada ne smijemo zaboraviti čin genocida počinjenog u Srebrenici, niti se ikada smije negirati. Važno je ovu prigodu iskoristiti da se podsjeti na i potvrdi ubjeđenje da svijet mora djelovati na sprječavanju takvih zločina", kazao je britanski premijer David Cameron. 
 
Naglasio je da je od 1995. godine napravljen značajan napredak ka dostizanju pravde za žrtve ratnih zločina na Balkanu, podsjećajući da je u toku suđenje Ratku Mladiću pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu što je i dokaz predanosti međunarodne zajednice da izvede pred lice pravde optužene za ratne zločine. 
 
"Iako njegovo suđenje nikada neće biti kompenzacija porodicama žrtava, nadam se da će ono pomoći građanima BiH da se okrenu svjetlijoj budućnosti. Pozivam sve lidere i predstavnike vlasti u BiH da rade u duhu pomirenja i suradnje vodeći zemlju naprijed na putu ka članstvu u EU i NATO", izjavio je danas britanski premijer David Cameron.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak