O prestanku važenja zakona Sudu i Tužilaštvu BiH

Radiosarajevo.ba
O prestanku važenja zakona Sudu i Tužilaštvu BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prijedloge zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH, čiji su predlagači poslanici Drago Kalabić i Darko Babalj, vratio je Ustavnopravnoj komisiji tog doma na ponovno razmatranje.

Poslanici nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije koja je utvrdila da prijedlozi ovih zakona nisu usklađeni s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona unutrašnjoj reviziji institucija BiH te podržani principi Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić ponovno je vraćen Zajedničkoj komisiji za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.

Poslanici nisu prihvatili negativno mišljenje ove komisije nego su joj predloženi zakon vratili na ponovno razmatranje. 

Zanimljivo je da je Zajednička komisija već nekoliko puta davala negativno mišljenje za prijedlog ovog zakona, ali ga svaki put Predstavnički dom nije prihvatao.

Prijedlog zakona o izmjeni Izbornog zakona BiH, koji je predložio Klub poslanika SBB BiH, upućen je Kolegiju na usaglašavanje, jer prilikom glasanja nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova.  

Na usaglašavanje Kolegiju upućen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH.

Predstavnički dom je usvojio Odluku o učešću policijskih službenika iz BiH u transformisanoj UNMIS misiji (Sudan) u UNMISS (Južni Sudan) i UNISFA (Abyei), kao i Izvještaj o finansijskoj reviziji Sekcije BiH na Svjetskoj izložbi „EXPO-2010“ u Šangaju za 2010.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak