O Oluji dovoljno govori presuda Gotovini

Radiosarajevo.ba
O Oluji dovoljno govori presuda Gotovini

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas kako o akciji “Oluja” u Hrvatskoj, prije 16 godina, “najbolje govori presuda Haškog tribunala generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču”.

Dodik je ovo izjavio novinarima u Bnajoj Luci komentirajući izjavu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da je operacija "Oluja" bila  'legalna, legitimna, brza, efikasna i briljantna vojna akcija, u najvećoj mjeri u duhu ratnog prava, a da su ubistva samo mala mrlja'.

-“Oluja” je bila, kaže entitetski predsjednik, po presudi Tribunala u Hagu “udruženi zločinački poduhvat planiran od državnog rukovodstva i vojnog vrha Hrvatske, koji je imao za cilj da etnički očisti Hrvatsku, odnosno tadašnju republiku srpsku Krajinu i dijelove u kojima su nastanjeni Srbi, što je i učinjeno”.

Akteri koji su u tome učestvovali su presuđeni, kao što je general Ante Gotovina, a po Dodiku, to pitanje koje je ranije bilo sporno, dobilo je sada epilog u Hagu.

“Oluju” su, dodaje, podržale velike zapadne sile, a poginulo je oko 2.000 ljudi i osim presude u Hagu “još mnogi nisu odgovarali za stradanja, te etniško čišćenje Srba, a da Hrvatska ni u procesu pridruživanja u EU nije osjetila teret zahtjeva Evrope za rješavanje pitanja povratka, imovine, stanarskih prava …”.

Još uvijek je na sceni, kaže, “snažna opstrukcija” povratka Srba od strane zvaničnih hrvatskih organa…, kao i činjenica da Hrvatska “Oluju” slavi kao veliku pobjedu, a “mi kao veliki dan stradanja, jer godine nisu dovele do jedinstvene ocjene o tom događaju”.

Dodik tvrdi da u tome može da pomogne presuda Suda u Hagu, ali da je očigledno da Hrvatska ni to ne prihvata.

I Srbi su, politički gledano, po Dodiku, propustili dobru priliku da u Hrvatskoj s planom Z-4 stabiliziraju svoje postojanje na tom prostoru, ali to, kaže, ne može da bude “opravdanje za jednu rigoroznu akciju etničkog čišćenja”.

Uvjeren je ipak da i u godinama koje će doći neće biti usaglašenog stava, te da će za Hrvatsku "Oluja" biti velika i legitimna vojna akcija, a za Srbe akcija velikog stradanja i definitivnog izgona u svakom pogledu s tog prostora.

Za sve zločine koji su počinjeni, ponovio je, mora postojati individualna, a nema kolektivne odgovornosti pa ni u u ovom slučaju u Hrvatskoj.

Dodik sumnja i da će u BiH biti saglasnosti za tužbu protiv Hrvatske, čija je regularna vojska “bila u Mrkonjić Gradu tokom rata”, ali i kaže da BiH “više nikada neće moći podići tužbu protiv Srbije za bilo koje učešće u ratu, jer se o tome pita i RS”.

Dodik je danas položio vijenac na groblju Sveti Pantelija u Banjoj Luci, u sklopu obilježavanja 16. godišnjice progona Srba iz bivše republike srpske Krajine.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak