NVO Gariwo: Podrška Sinanu Aliću i Istini, Pravdi, Pomirenju

Radiosarajevo.ba
NVO Gariwo: Podrška Sinanu Aliću i Istini, Pravdi, Pomirenju

U subotu 25. 1. u selu Trakilovići kod Tuzle fizički je napadnut Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje. Napad se desio nakon niza prijetnji koje su počele pristizati od 10. novembra prošle godine. S obzirom na Alićeve pretpostavke, ali i na prirodu njegovog angažmana, napad ima političke konotacije, tvrde iz Nevladine organizacije Gariwo.

Napadnut predsjednik Fondacije 'Istina Pravda Pomirenje'

Helsinški komitet: Najstrožije kazniti napadača na Sinana Alića

Ko stoji iza napada na Sinana Alića?

Najoštrija osuda fizičkog napada na Sinana Alića

 

„Napad na Sinana Alića, tumačimo li ga kao čin političkog nasilja, a zasad nemamo drugih indicija, najbolja je slika političkog stanja u BiH. Istina, pravda i pomirenje su ideali koji su u direktnoj suprotnosti s interesima ovdašnje politike čiji opstanak na vlasti garantuje laž, međuetnička mržnja i zavađanje. Ovaj napad potvrđuje značaj Sinana Alića i njegove fondacije, jer je on jedan od rijetkih koji im je zasmetao do te mjere da se upuštaju i u fizički obračun. Inače se smatraju nedodirljivima pa rad boraca za ljudska prava samo ignorišu. To je razlog zašto moramo još čvršće stati uz rad Fondacije Istina, pravda, pomirenje i dati joj najveću moguću podršku“, poručuju iz organizacije.

Istovremeno se ističe kako ovaj napad i zabrinjava, jer zemlja u kojoj se borci za ljudska prava ne mogu osjećati sigurnima ne može, ustvari, nikom pružiti sigurnost.

„Kad je riječ o BiH, ona ovim napadom srozava i ono malo ugleda što ga ima a koji su joj dobrim dijelom stvorili borci za ljudska prava i predstavlja se u svjetlu najcrnjih stranica svoje povijesti na kojima su ljudska prava najdrastičnije kršena čak i činovima kakav je genocid.“

Zbog toga se, dodaju iz Gariwa, pridružuju apelima da se napadač i nalogodavci napada što skorije otkriju i što brže procesuiraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak