Nuhanović zadovoljan presudom apelacionog vijeća

Radiosarajevo.ba
Nuhanović zadovoljan presudom apelacionog vijeća

Podnositelj tužbe protiv Holandije Hasan Nuhanović izrazio je zadovoljstvo današnjom presudom Apelacionog vijeća Okružnog suda u Den Haagu kojom je Holandija oglašena krivom zbog smrti troje bošnjačkih civila u Srebrenici u julu 1995. godine.

Nuhanović je u izjavi za FENU najavio da će iskoristiti sve zakonske mogućnosti, uključujući i pokretanje odvojenog postupka za naknadu štete. 

Posebnu satisfakciju za Nuhanovića predstavlja činjenica da je pomenutom presudom u potpunosti potvrđen činjenični osnov, a u kojem se spominje nekoliko stotina bošnjačkih muškaraca koji su istjerani iz baze kontingenta UN-a u takozvanoj „zaštićenoj zoni“ Srebrenica.

Prema riječima Nuhanovića, radi se o činjenicama koje su negirane u prvostepenoj presudi. Presudom Apelacionog vijeća potvrđeno je da je efektivna komanda i kontrola bila u rukama holandskih vlasti a ne UN-a.

Tužbu u prvostepenom postupku zajedno su 2002. godine pokrenuli Hasan Nuhanović, bivši prevoditelj UN-a i porodica Rize Mustafića, nekadašnjeg električara UN-a. 

Presuda u predmetu Nuhanović protiv Holandije odnosi se na ubistva članova njegove porodice. Na ovu presudu moguća je žalba Vrhovnom sudu Kraljevine Holandije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak