Novo ministarstvo je dobra ideja, ali nije moja

Radiosarajevo.ba
Novo ministarstvo je dobra ideja, ali nije moja


Nakon što je jučer Blic objavio špekulaciju da je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija tražio otvaranja novog državnog ministarstva, za evropske integracije, a zauzvrat nudio mjesto ministra vanjskih poslova SNSD-u, sam Lagumdžija danas kaže da je to dobra ideja, ali nije njegova.

Lagumdžija je za Avaz naglasio kako ne samo da to nije nudio nego da se u Mostaru o tome uopće nije razgovaralo! Primijetio je, međutim, da je zanimljivo da takva inicijativa dolazi iz RS i da je plasiraju upravo srbijanski mediji!

„Radi se o dobroj ideji, ali ona nije moja... Nije sporno da se o novim državnim ministarstvima razgovaralo još u vrijeme aprilskog paketa“, istakao je Lagumdžija.

Ministarstvo evropskih integracija bilo je jednom od mogućnosti prilikom pregovaranja o Aprilskom paketu, 2006. godine. Tada se također razmatralo i uvođenje ministarstva poljoprivrede i okoliša, te nauke i tehnologije.

Lagumdžija smatra da bi ta ministarstva, između ostalog, mogla kontrolirati dvije trećine sredstava iz evropskih fondova, za koja bi naša zemlja mogla aplicirati.

Međutim, iz Republike Srpske poručuju da je uvođenje novih državnih ministarstva apsolutno neprihvatljivo.

„Republika Srpska nikada neće pristati na formiranje novog državnog ministarstva, ni po koju cijenu, pa sve i da Savjet ministara nikada ne bude formiran“, kazao je izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić.

Generalni sekretar SDS-a, Dragan Ćuzulan istog je mišljenja: „Ne vjerujem da je moguće bilo kakvo proširenje Vijeća ministara“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak