Novinari u RS-u najmanje plaćeni u regiji

Radiosarajevo.ba
Novinari u RS-u najmanje plaćeni u regiji
Novinari u Republici Srpskoj (RS) danas su najrazjedinjenija i najneorganizovanija profesija, čije se prosječne plaće kreću oko 700 KM i najmanje su plaćeni u regionu, izuzimajući Albaniju. 
 
Sindikat medija i grafičara RS-a ukazao je, povodom Svjetskog dana slobode medija, 3. maja, da veliki broj novinara u tom bh.entitetu radi nacrno, naročito u privatnim medijima, u ponižavajućim uvjetima rada s nikakvom perspektivom da svoj radnopravni status riješe u skladu sa zakonima. 
 
U ovom bh. entitetu djeluje više od 90 štampanih i elektronskih medija, a međunarodni standardi dozvoljavaju najviše 25 medija na 1,4 miliona građana, koliko broji RS, tako da jedan medij pokriva 60.000 korisnika. 
 
Granski sindikat uz poziv novinarima da se organiziraju podsjeća i da se u većini privatnih medija ne poštuje Zakon o radu, Zakon o doprinosima i Zakon o zaštiti na radu, te kolektivni ugovori, čime mnogi poslodavci drastično krše radnička i sindikalna prava novinara, što ih čini jednom od najugroženijih profesija. 
 
“Nema slobode novinara, koja je relativna, bez potpune legalizacije njihovog ekonomsko-socijalnog statusa prema važećim zakonima RS-a, a koje većina arogatnih poslodavaca godinama krši bez ikakve odgovornosti”, ukazuje sindikat. 
Organiziranje novinara je potrebno, zaključuje se i zato što su oni pokretačka kritička snaga svakog društva, bez koje nema demokratizacije i evropeizacije zemalja u tranziciji u koje spada i RS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak