Novinari RS-a osudili prijetnje smrću Slobodanu Vaskoviću

Radiosarajevo.ba
Novinari RS-a osudili prijetnje smrću Slobodanu Vaskoviću

Upravni odbor Udruženja novinara Republike Srpske osudio je verbalne prijetnje smrću upućene novinaru Slobodanu Vaskoviću prilikom njegovog boravka u Istočnom Sarajevu.

Ovo udruženje poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da istragom utvrde, kako se navodi u saopštenju, šta se desilo, a nadležne institucije da odgovorne zakonski sankcionišu, javlja Fena.

Upravni odbor Udruženja novinara RS-a navodi „da će i narednom periodu braniti pravo svih novinara na slobodno i objektivno izvještavanje, ali poziva medije i novinare da sa puno više odgovornosti izvještavaju o aktuelnim društvenim pitanjima i događajima u RS, jer samo profesionalno i objektivno izvještavanje doprinosi razvoju demokratskog okruženja“.

Novinar Slobodan Vasković je na svom blogu objavio da je radnik zaštitarske agencije Alfa, koji radi na osiguranju bolnice Kasindo u Istočnom Sarajevu, prijetio da će ga ubiti.

Na ulazu u tu zdravstvenu ustanovu, radnik Alfe , u službenoj uniformi i naoružan pištoljem, rekao je Vaskoviću da će ga ubiti, jer, kako je naveo, blati srpski narod.

Još mu je poručio da će, ako ga on ne ubije, to učiniti neko drugi.

"Ja ću te roknuti, a ima ovdje ekipa spremna da te rokne", kazao je Alfin zaštitar.

Prijetnja se desila oko 11.30 sati na ulaznoj kapiji bolnice, u koju je Vasković doveo jednog od članova svoje porodice.

On je o svemu obavijestio policiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak