Novinari protestiraju zbog OHR-ovog lošeg tretmana

Radiosarajevo.ba
Novinari protestiraju zbog OHR-ovog lošeg tretmana

Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputila su najoštriji protest Uredu visokog predstavnika u BiH zbog veoma lošeg tretmana novinara i medijskih ekipa koje posljednjih dana prate pregovore o uspostavi vlasti u BiH, a koji se vode pod okriljem ove međunarodne institucije i u njenom sarajevskom uredu. U protestu koji potpisuje Udruženje BH novinari se kaže:

Višesatno držanje novinara na ulici ispred glavnog ulaza u zgradu OHR-a i uskraćivanje najosnovnjih informacija o samom toku pregovora, nedopustivo je loše i bahato ponašanje prema novinarima i direktan atak na dostojanstvo novinarske profesije. Šutnja iz OHR-a predstavlja i elementarno nepoštivanje bosanskohercegovačke javnosti koja ima pravo znati šta se događa i kakva je strategija OHR-a u oblasti ne(uspostave) vlasti na državnom nivou i u Federaciji BiH. 

Po neprofesionalnom i nedemokratskom odnosu prema novinarima i medijima, te ignoriranju prava javnosti da bude informirana, OHR i njegovi dužnosnici su na putu da postanu konkurencija domaćim političkim liderima, koji maltretiraju i ponižavaju novinare, dijele ih na podobne i nepodobne ili im na veoma ozbiljna pitanja uspostave vlasti odgovaraju pošalicama, psovkama ili stupidnim pričama o voću, doručku, dobroj ili lošoj kafi. 

BH novinari i Linija za pomoć novinarima razumiju potrebu OHR-a da ovaj put sačuva integritet pregovaračkog postupka, pokuša naći kompromis i stvoriti elementarne pretpostavke za uspostavljanje vlasti. No, upozoravamo OHR kako nisu mediji i novinari ti koji mogu ugroziti eventualni dogovor političkih lidera, niti je to bh. javnost koja sa zebnjom isčekuje medijske izvještaje o ishodu najnovijih stranačkih susreta. Treba li ponavljati da su to političari koji se mjesecima ne žele dogovoriti, te da akcija OHR treba biti usmjerena na njihovu stranu? 

Zbog toga hitno zahtjevamo od Ureda visokog predstavnika da novinarima osigura normalan rad, dostojanstven pristup informacijama u vezi sa pregovorima o uspostavi vlasti kao i redovito izvještavanje bh. javnosti o cijelom ovom procesu. Najmanje što u ovom trenutku očekujemo jeste osiguranje posebne prostorije za boravak novinara u zgradi OHR-a dok čakaju završetak pregovora i izdavanje saopćenja na dnevnoj osnovi sa najnužnijim informacijama za bh. gradjane. Ukoliko se to ne dogodi, BH novinari će biti primorani zatražiti uključivanje nadležnih međunarodnih organizacija u zaštitu medija u BiH i prava novinara na dostojastven rad“, kaže se u otvorenom pismu BH Novinara

Radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak