Novinari iz RS-a se povlače iz udruženja BH Novinari

Radiosarajevo.ba
Novinari iz RS-a se povlače iz udruženja BH Novinari

Glavni i odgovorni urednik "Glasa Srpske" Mirjana Kusmuk i direktor programa RTRS-a Mira Lolić Močević povukle su se danas iz Upravnog odbora Udruženja/Udruge BH novinari uz obrazloženje da je generalni sekretar Udruženja Borka Rudić javno i suštinski privatizovala ovu novinarsku asocijaciju.

"Gospođa Rudić već više od šest mjeseci bez konsultacija sa nama kao članovima Upravnog odbora ovog tijela istupa javno u ime Udruženja, iznosi lične stavove, piše saopštenja za javnost bez konsultacija i saglasnosti", navodi se u saopštenju koje su izdale Kusmukova i Lolićka.

One upozoravaju da Rudićka samoincijativno i bez njihove saglasnosti alarmira novinarske asocijacije u svijetu za privatne i političke interese određenih interesnih grupa i pripadnika sarajevskog novinarskog kruga.

"Smatramo da se propagandom i manipualacijom ne štite prava novinara i razvoj demokratije. U bilo čijoj i kojoj manipulaciji mi nećemo da učestvujemo, ostajući do kraja vjerni profesiji kojom se bavimo. Ne želimo da služimo bilo kojoj političkoj opciji, pa ni onoj za čiji interes očigledno radi generalni sekretar Udruženja BH novinari Borka Rudić", poručile su Kusmukova i Lolićka.

Čelni ljudi dnevnog lista i Televizije RS najavili su da će nakon istupanja iz Udruženja BH novinari ponovo aktivirati Nezavisno udruženje novinara RS.

Povod za ovakvu odluku je najava za održavanje javne debate povodom Dana slobode medija u Sarajevu i Banjaluci na koju nije pozvan nijedan od tri člana UO BH novinara sa teritorije RS, kao nijedan glavni urednik ili novinar medija iz RS.

Na debatu u Sarajevu pozvan je samo jedan menadžer iz Banjaluke, a na debatu u Banjaluci novinari iz Sarajeva i opet jedan iz Banjaluke. Ostali učesnici iz Banjaluke su profesori, direktori biblioteka, jedan sociolog i jedan književnik.

"Nama je jasan cilj ove debate, a o njemu svjedoči sastav odabranih. Cilj ovog skupa je da se prikaže da u Republici Srpskoj caruju režimski mediji i da vlada apsolutni medijski mrak. To ne da nije tačno, nego je smišljena laž i manipulacija, iza koje se kriju određene interesne i političke grupacije", zaključile su glavni urednik "Glasa Srpske" Mirjana Kusmuk i direktor programa RTRS-a Mira Lolić Močević.

rtrs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak