Novinar nosi langetu nakon privođenja u zeničkoj policiji (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Novinar nosi langetu nakon privođenja u zeničkoj policiji (VIDEO)
Snimak TV Kakanj

Ured policijskog komesara MUP-a Zeničko-dobojskog kantona oglasio je jutros saopćenjem za javnost povodom događaja od 6. februara, kada je u Gradskoj areni, nakon odigravanja košarkaške utakmice slobode lišen i priveden u službene prostorije Policijske stanice Crkvice, novinar Informativnog centra Kakanj Osman Drino i to radi kršenja odredbi Zakona o javnom redu i miru ZDK-a.

„Nakon naznačenog događaja te evidentiranih prijava i pritužbi na rad policijskih službenika Policijske stanice Crkvice policijski komesar naložio je rukovodnim službenicima Policijske uprave I, kao i načelniku Jedinice za profesionalne standarde MUP-a Zeničko-dobojskog kantona provođenje detaljne unutarnje istrage radi utvrđivanja svih okolnosti događaja i okolnosti pod kojim su intervenirali policijski službenici“, navodi se u saopćenju, prenosi Fena.

http://www.youtube.com/watch?v=TRxbX2r8o5w


Štitio člana Uprave kluba od policajaca

Drino je, kako sam navodi, pokušao od policije zaštiti člana Uprave ženskog košarkaškog kluba Čelik, koji je igrao utakmicu sa sarajevskim Željezničarom. Neimenovanog člana Uprave policija, kaže Drino, „maltretirala“, a on je pokušao da ga zaštiti pa je završio u policijskoj stanici.

Iako im se predstavio i rekao da je novinar te ih upozorio da nije uredu na taj način postupati, jedan od policajac je Drini rekao da se odmakne i da ih „to ne interesuje“.

Novinar TV IC Kakanj, međutim, nije odustajao, pa su policajci zatražili ličnu kartu, na šta je on pokazao press-akreditaciju. Potom su policajci, priča Drino za „Oslobođenje“, povikali „Je l' to nećeš da daš ličnu“, a jedan policajac ga ja uhvatio iza leša, zavrnuvši mu ruku.

Nakon ljekarskog pregleda, utvrđeno je da kod Drine ništa nije slomljeno ali jesu primjetna nagnječenja i distorzije, zbog čega će zenički dopisnik kakanjske televizije nekoliko dana nositi langetu na ruci.

Langeta na ruci novinara (Foto: zenicablog.com)

Moguće pokretanje disciplinskog postupka

U okviru otvorene unutrašnje istrage izuzet će se videosnimak iz tehničke službe Gradske arene, obavit će se razgovori sa svim učesnicima u događaju i svjedocima, sve radi utvrđivanja zakonitosti postupanja policijskih službenika prilikom intervencije.

„Ukoliko se poduzetim aktivnostima od službenika Jedinice za profesionalne standarde utvrdi da su policijski službenici prekoračili policijska ovlaštenja, te postupali protivno odredbama Zakona o policijskim službenicima i Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK-a, protiv istih će biti pokrenut disciplinski postupak, te će biti sankcionirani zbog povrede službene dužnosti“, navodi se u jutrošnjem saopćenju iz Ureda policijskog komesara MUP-a ZDK-a.

kenan, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak