Novici Tripkoviću osam godina zatvora

Radiosarajevo.ba
Novici Tripkoviću osam godina zatvora

Sudsko vijeće Odjela I za ratne zločine, nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivice  između Tužilaštva BiH i optuženog, izreklo je u utorak  prvostepenu presudu kojom se  Novica Tripković osuđuje na kaznu zatvora od osam godina.
 
Tripković je osuđen zbog počinjenja krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačke a), g) i k), sve u vezi sa članom 180. stav 1. Krivičnog zakona BiH. 
 
Optuženi Tripković proglašen je krivim jer  je 30. aprila 1992. godine, u večernjim satima, naoružan, došao u kuću u naselju Donje Polje u Foči te upotrebom sile i prijetnje silovao  ženu. 
 
Dalje, u toku maja  1992. optuženi Tripković je došao u kuću iste žene, koju je tom prilikom fizički zlostavljao, a zatim je, istog mjeseca, u nekoliko navrata dolazio u tu kuću i psihički zlostavljao istu osobu. 
 
Neutvrđenog dana, u drugoj polovini  juna 1992. optuženi Tripković je na vratima kuće za koju je mislio da se u njoj skriva žena koju je silovao usmrtio muškarca, saopćeno je iz Suda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak