Novi voz će ići samo od Zenice do Mostara

Radiosarajevo.ba
Novi voz će ići samo od Zenice do Mostara

Čelnici Željeznica Federacije BiH i Hrvatskih željeznica nisu postigli dogovor o saobraćanju niskopodnog elektromotornog voza koji je trebalo da tokom turističke sezone saobraća od Sarajeva do Ploča, potvrđeno je iz Željeznica FBiH.

Ranije su HŽ zabranile saobraćanje tog voza od Čapljine do Ploča. Na inicijativu Tončija Staničića, ambasadora Hrvatske u BiH, u Zagrebu je održan sastanak na kojem jučer nije postignut dogovor.

"Iz Hrvatskih željeznica su poručili da Hrvatska ne subvencira međunarodni putnički prevoz tako da bi Željeznicama FBiH za saobraćanje niskopodnog električnog voza do Ploča morao biti obračunat zakup trase i prateće usluge po punim cijenama, koje su daleko iznad evropskog prosjeka. Željeznice FBiH za vrijeme ljetne sezone morale bi za ovaj voz izdvojiti dodatnih 145.000 KM", saopšteno je iz Željeznica FBiH.

Željeznice FBiH su kolegama iz Hrvatske predložile da taj posao zajedno realizuju dvije željeznice i da dijele ulaganje i dobit, ali je i taj prijedlog odbijen.

Moderni voz marke Končar 13. juna je sa sarajevskog perona krenuo u promotivnu vožnju u Mostar, a planirano je bilo da voz saobraća od 15. juna do 15. septembra na relaciji od Sarajeva do Ploča.

S obzirom na to da je propao dogovor sa HŽ, iz ŽFBiH su najavili da će Končarev voz od 2. jula saobraćati na relaciji Zenica - Sarajevo - Mostar. Karta za cijelu realizaciju u odnosu na prevoz dosadašnjim vozovima biće skuplja za sedam KM.

Novi niskopodni voz proizvela je hrvatska firma Končar. Prema informacijama iz Željeznica FBiH, novi voz se sastoji iz četiri dijela sa dva pogonska modula. Raspolaže sa 176 sjedećih mjesta u prvom i drugom razredu, te 94 stajaća mjesta u drugom razredu. Maksimalna brzina koju može razviti je 160 kilometara na sat. Zbog lošeg stanja naših pruga voz neće ići maksimalnom brzinom.

Te vozove su Željeznice FBiH kupile još 2009. godine za 5,3 miliona KM, ali je cijena porasla zbog neplaćanja u predviđenom vremenskom periodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak