Novi sporazum o procesuiranju ratnih zločina

Radiosarajevo.ba
Novi sporazum o procesuiranju ratnih zločina

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i njegova koleginica Jadranka Lokmić Misirača iz Bosne i Hercegovine  potpisaće u četvrtak u Bruxellesu Protokol o saradnji i ustupanju dokaza u istragama ratnih zločina.
    
- Ovaj protokol doprinjeće efikasnijem vođenju postupaka, eliminisanju vođenja paralelenih istraga, a olakšaće i uzajamnu razmjenu dokaza, rekao je Vukčević Tanjugu.
 
- Takođe će doprinjeti prevazilaženju situacija kada se dogodi da se dokazi nalaze u jednoj državi, a učinilac krivičnog djela ratnih zločina u drugoj, napomenuo je Vukčević.
     
On je naglasio da će srpsko tužilaštvo nakon potpisivanja tog protokola imati regulisanu saradnju, kada su u pitanju istrage ratnih zločina, sa svim državama u regionu.
    
Potpisivanju Protokola treba da prisustvuje i glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, koji je u utorak položio zakletvu, zatim direktor za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pierre Mirel, kao i drugi visoki evropski zvaničnici. 
 
U popodnevnim satima planirano je da se delegacija srpskog tužilaštva u Bruxellesu sretne s glavnim tužiocem specijalnog istražnog tima Evropske komisije za ispitivanje trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji Clintom Williamsonom, javlja Tanjug. 
    
Pregovori između srpskog i bh. tužilaštva oko potpisivanja Protokola o saradnji trajali su više od dvije godine.
 
BiH i Srbija vodile su paralelne istrage slučajeva Tuzlanske kolone i Dobrovoljačke ulice, zbog nemogućnosti izručenja državljana i nepostojanja pravne osnove za saradnju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak