Novi ministri Radončić i Osmić položili zakletvu

Radiosarajevo.ba
Novi ministri Radončić i Osmić položili zakletvu

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjem zasjedanju u Sarajevu izabrao je za ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, lidera Saveza za bolju budućnost(SBB), za ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića iz Socijaldemokratske partije (SDP), te Editu Đapo, također iz SBB-a, za zamjenicu državnog ministra finansija, javlja izvještač agencije Anadolija (AA).
Za imenovanje Radončića, Osmića i Đapa glasalo je 29 zastupnika, dok je protiv bilo devet

Na ovaj način kompletirano je Vijeće ministara BiH koje je bilo nepotpuno nakon što su 22. oktobra na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH smijenjeni Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti, Muhamed Ibrahimović, ministar odbrane iFuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora, svi iz SDA. 
 
Novoizabrani ministri su prije nekoliko trenutaka položili zakletvu.
 
Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH danas je održala sjednicu na kojoj su obavljeni intervjui sa sva tri kandidata za članove Vijeća ministara BiH. Božo Ljubić, predsjedavajući Komisije izjavio je novinarima nakon sjednice da je Komisija većinom glasova dala preporuku Parlamentu BiH da sva tri kandidata budu izabrani za ministre, odnosno zamjenicu ministra.
 
Zamjenik predsjednika SDA i zastupnik Asim Sarajlić rekao je da će ta stranka "budno pratiti rad novog Vijeća ministara BiH". Najavio je podršku svih prijedloga koji se tiču Akcionog plana (MAP) za NATO, provedbu presude "Sejdić-Finci"... "Što god bude u interesu građana i države mi ćemo podržati. SDA će biti tu kada bude trebalo štititi interese države BiH i svih građana i naroda. Podržat ćemo sve što je na evropskom putu."

Šefik Džaferović je rekao da "sve što ste dogovorili neće tek tako proći" i bit će podvrgnuto mikroskopskoj analizi, javlja AA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak