Novi kantonalni ministri položili zakletvu

Radiosarajevo.ba
Novi kantonalni ministri položili zakletvu

Vlada Kantona Sarajevo dobila je šest novih ministara. Prema rezultatima elektronskog glasanja, zastupnici Skupštine tog kantona, njih 18, glasalo je ZA odabir novih ministara, šest zastupnika je bilo protiv, a njih četiri suzdržana.

Karavelić i Lovrenović kandidati za ministre


Novi ministri u Vladu ulaze nakon što je SDP svog koalicionog partnera SDA zamijenio SBB-om.
Šef Kluba zastupnika SDA Elmedin Konaković izrazio je sumnju u glasanje

Smjenu ministara podržali su predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Saveza za bolju budućnost (SBB), Naše stranke, Bosanske stranke (BOSS) te Enes Zeković, nezavisni zastupnik. Protiv, naravno, bili su iz Stranke demokratske akcije (SDA), a suzdržani su bili zastupnici iz Socijaldemokratske unije (SDU) i Stranke za BiH (SBiH).

Kako je i očekivano, Vahid Karavelić (SBB) je novi ministar za boračka pitanja,  Dubravko Lovrenović (SDP) je na čelu MInistarstva kulture i sporta, a Mirza Sendijarević (SDP) je novi ministar finansija.

Dvije nove ministrice

Dvije su ministrice - Mersiha Slipičević (SBB) je na čelu stambene politike, dok je Zilha Ademaj (SBB) ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice. Također, Zlatko Petrović (SBB) je novi ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Nermin Pećanac (SDU) ponovio je da bi najbolje rješenje bilo raspisati vanredne opšte izbore u oktobru zajedno s lokalnim

Pojašnjavajući razloge zbog kojih je Naša stranka podržala smjenu ministara, Predrag Kojović je rekao da se došlo pred pitanje: da li je bolje da građani imaju ili nemaju vladu, te je stoga Naša stranka digla ruku 'za'. Podsjetio je on da je Naša stranka htjela ekspertnu vladu koja bi riješila krucijalne probleme građana Kantona Sarajevo, te kazao kako nije dobro da se „pravnim nasiljem dolazi do odluka“.

Podsjećanja radi, skupštinska većina ranije je razriješila dužnosti Ivica Šarić (kultura i sport), Nedžad Ajnadžić (boračka pitanja), Muhamed Kozadra (finansije), Čedomir Lukić (stambena politika), Abid Jusić (prostorno uređenje i zaštita okoliša) i Velida Memić (rad, socijalna politika, raseljene osobe i izbjeglice). 

U skupštinskim klupama nastavljena je rasprava na kojoj se govori o više pitanja: jedna od tema opet je vjeronauk, samo sada u srednjim školama, potom se iniciraju humanitarne akcije, Zaim Backović govorio je o saobraćajnom kolapsu u gradu... Uz navedeno, zastupnici SDA uputili su više pitanja za premijera Fikreta Musića (SDP) te predsjedavajuću Mirjanu Malić (SDP). Recimo, premijeru su zamjerili što nova vlada nema Program rada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak