Novi federalni zakon mogao bi ugroziti penzije?

Radiosarajevo.ba
Novi federalni zakon mogao bi ugroziti penzije?

Direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić rekao je da je Vlada Federacije BiH u drugom polugodištu prošle godine formirala Radnu grupu za izradu teksta zakona o povoljnijem penzionisanju, kojim bi se ujednačila prava koja su sada veoma šarolika, i unutar tih skupina veoma nepravedna i frustrirajuća.

„Tim pravima bi obuhvatili i one koji su ispušteni, kao npr. demobilisani vojnici uz otpremninu više od 6.000 KM, pripadnici policije u ratu itd. Radna grupa je napravila nekoliko verzija koje su išle u pravcu da se formiraju logični odnosi u visini penzija..., vodeći računa o činovima, radnom stažu, dužini ratnog staža i drugim zaslugama, što je izazvalo veliko interesovanje tih kategorija i priličnu buru reakcija na ono što je došlo do njih", rekao je Krnjić za današnje Oslobođenje, a prenijela novinska agencija Fena.

On je potcrtao i da su članovi Radne grupe iz Federalnog zavoda PIO konstruktivno sudjelovali u iznalaženju rješenja za što ispravnije definiranje tih odnosa, ali su se razišli s predstavnicima Ministarstva rada i socijalne politike u definiranju načina finansiranja.

„U tim verzijama zakona se pokušavaju opteretiti sredstva iz doprinosa djelimičnim - čak i većinskim - finansiranjem povoljnijih penzija. Zakonom o PIO kao temeljnim propisom, kao i principom međugeneracijske solidarnosti je jasno da se iz doprinosa finansiraju starosne, porodične i invalidske penzije. Sve što je penzionisanje van ovog se finansira iz drugih izvora, najčešće iz budžeta.

Mi smo se o tome i pisano očitovali prema Vladi, jer bi takvo definiranje finansiranja urušilo penzijski sistem u FBiH i vodilo značajnom smanjenju ionako bijedno niskih starosnih penzija", ističe Krnjić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak