Novčana kazna banci zbog povećanja kamata

Radiosarajevo.ba
Novčana kazna banci zbog povećanja kamata

Općinski sud u Sarajevu saopćio je danas presudu Intesa Sanpaolo banci kojoj je izrečena novčana kazna od 8.000 KM, a kazna od 1500 KM direktoru Almiru Krkaliću.

Osim toga, banka mora platiti i sudske troškove.

Intesa Sanpaolo banka je proglašena odgovornom zbog nezakonitog povećanja kamatnih stopa jer njen ugovor o kreditu nije sadržavao sve informacije propisane zakonom o uvjetima promjene godišnje kamatne stope čime je prekršen Zakon o zaštiti potrošača.

"Doneseno je rješenje gdje su okrivljeni oglašeni odgovornim. Smatram da je odluka ispravna i ovo je samo jedan dokaz da u ovoj državi postoji pravosudni sistem i da je ovo pravna država koja će štititi svoje građane od pojedinih radnji koje banke čine klijentima s kojima potpisuju ugovore o kreditima", izjavio je novinarima pomoćnik direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Josip Bašić.

Donesena odluka je prvostepena i na nju se može podnijeti žalba.

Na Općinskom sudu danas su počeli i prvi pretresi na osnovu prekršajnih naloga Federalne uprave za inspekcijske poslove protiv UniCredit banke.

Postupak pred sudom protiv deset banaka u BiH vodi se na osnovu 192 prekršajna naloga koje je podnijela Federalna uprava za inspekcijske poslove zbog neosnovanog povećanja kamatnih stopa na potrošačke kredite.

Nakon što Sud donese određeni broj eventualno pozitivnih presuda, Federalna uprava za inspekcijske poslove najavila je mogućnost podnošenja kolektivne tužbe na odlučivanje u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH.

fena/rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak