Novalić: Zvanično stečeni svi uvjeti za početak granskog pregovaranja

Fena
Novalić: Zvanično stečeni svi uvjeti za početak granskog pregovaranja
Federalni premijer Fadil Novalić potvrdio je da su se danas zvanično stekli svi uvjeti za otpočinjanje procesa granskog pregovaranja.

"To je posljednja faza unutar onoga što zovemo radno-pravno zakonodavstvo nakon što smo usvojili Zakon o radu FBiH i dogovorili oko Općeg kolektivnog ugovora", kazao je Novalić.

Prošle sedmice u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, podsjetio je, usvojene su izmjene i dopune Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom, što je bio jedan od uvjeta za objavu Općeg kolektivnog ugovora, koji će tokom juna stupiti na snagu.

Novalić je danas u Vladi Federacije BiH održao sastanak s predstavnicima Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH na čelu s predsjednikom Salihom Kruščicom.

"Dogovoreno je da će pregovori za područje djelatnosti državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji započeti 9. i 10. juna. Time bih htio otkloniti špekulacije koje su došle na adresu Vlade FBiH da opstruiramo pregovore", naglasio je Novalić na pres-konferenciji nakon održanog sastanka.

Kako je i navedeno u Zakonu o radu, Vlada FBiH će sa vladama kantona pregovarati i potpisati granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti državne službe.

Sastanku su prisustvovali i federalni ministri za rad i socijalnu politiku te pravdu, Vesko Drljača i Mato Jozić.

Prije tog sastanka održan je sastanak i s predstavnicima javnih kompanija i privrednih društava u kojima je Vlada FBiH većinski vlasnik, osnivač ili suosnivač.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak