Novak Đukić na slobodi

Radiosarajevo.ba
Novak Đukić na slobodi

Novak Đukić će se ubrzo naći na slobodi, a nakon što je vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine danas donijelo rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne zatvora osuđenom Novaku Đukiću koji je presudom Suda Bosne i Hercegovine oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 25 godina.

Naime, kako je saopćeno iz Suda BiH, ovome je prethodila odluka Ustavnog suda BiH na sjednici održanoj 23. januara 2014. godine kada je usvojio apelaciju osuđenog Đukića i utvrdio povredu prava optuženog iz člana 7. stav 1. Evropske konvencije. 

Tada je ukinuta drugostepena presuda Suda BiH te je naloženo Sudu Bosne i Hercegovine da „po hitnom postupku donese novu odluku u skladu s članom 7. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Rješenjem o obustavi izvršenja kazne osuđeni Novak Đukić se odmah pušta na slobodu. Ukidanjem drugostepene presude Suda BiH od strane Ustavnog suda BiH prestao je da postoji zakonski osnov za dalje izdržavanje kazne zatvora osuđenog. Protiv ovog rješenja žalba nije dozvoljena.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak