Nova zima i stari problem: Sve veća zagađenost zraka u bh. gradovima

1
Radiosarajevo.ba
Nova zima i stari problem: Sve veća zagađenost zraka u bh. gradovima

Svjetski dan čistog zraka, obilježen je jučer, 3. novembra. Ipak, mi se time ne možemo pohvaliti, jer pojedini gradovi naše zemlje redovno su na neslavnom spisku - najzagađenijih u Evropi.

Vrijednosti sumpor-dioksida i prašine su često visoko iznad dopuštenih, a i dalje se mnogi kancerogeni polutanti čak i i ne mjere u kontinutietu. Šta građani mogu očekivati ove zime? 

Građani, uglavnom, kako možete vidjeti i u prilogu, izražavaju nezadovoljstvo.

SDP o sastanku SDA u Mostaru: 'Moramo odgovoriti na spinovanje'

Predsjednik Udruženja "Eko akcija" Anes Podić ima svoje viđenje

"Sarajevo najzagađeniji glavni grad u Evropi neki grad jeste da stane jeste dramatično jeste ono što još veći problem je što znamo da problem postoji ali oni koji imaju mogućnost da ga riješi ne radim A baš ništa na tom polju".

Zabrinjavajući podaci: Planeta od danas u ekološkom minusu

Prema podacima Centra za okoliš, koji vrši monitoring zraka na području Zeničko-dobojskog kantona, zrak je, iako bolji nego prije jer je stara toplana zatvorena, i dalje lošeg kvaliteta. Prašina, pogotovo ona ispod 2 i po mikrona, ono je što najviše zabrinjava.

"Jer te čestice direktno prelaze u pluća, a one čestice ispod jedan mirkon prolaze direknto u krv gdje organizam nema nikakve zaštite od takvih čestica, a ositm toga te čestice često sadrže i teške metale - organska jedinenja tako da sye akumiliraju u organizmu. Znači, ne moraju vam odmah, ali naštete nam nakon određenog vremena i mogu izazvati jako velike probleme", kaže Halim Prcanović iz Instituta "Kemal Kapetanović" Zenica.

Dodaje i kako to preventirati: "Uzimamo uzorke pljuvačke od volontera Iz Zenice iz Lukavca i iz jedne kontrolne lokacije u nekom selu koje je daleko od tih izvora zagađenosti također da mjerimo koncetracije benzena i benzoapirena na sve tri te lokacije kako bi smo imali čvrsti naučni dokaz o lošem uticaju na zdravlje ovdašnjeg stanvoništva".

Stoga Eko forum Zenica započinje istraživanje genotoksišnosti, odnosno uticaj aerozagađenja na promjene u DNK kod lokalnog stanovništva koje živi u blizini postrojenja Koksara, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak