Nova Vlada RS uskoro, za FBiH niko ne zna

Radiosarajevo.ba
Nova Vlada RS uskoro, za FBiH niko ne zna

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je danas u Banjoj Luci da niko ne zna kada će biti izabrana nova Federalna vlada, a sve zbog komplikovane strukture u tom bh. entitetu.
„Sustav je do te mjere složen u FBiH da ćemo mi te odnose na drugi način morati raspetljati“, kazao je Čović.

Ističući da HDZBiH ne institira na nekim stvarima, kao što se tvrdi, već samo žele da se, kako je rekao, zna šta je parlamentrna većina i da bi nju trebalo slijediti. „Davno su prestale nervoze oko nečega što su možda i bile, u smislu da vas neko nelegitimno i nelegalno predstavlja.“

Predsjednik Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je da će se ići na ostavku aktulene Vlade RS-a te će se odmah predložiti mandatar za sastav nove Vlade. Ta nova Vlada RS-a birat će se na posebnoj sjednici Skupštine RS-a, javila je novinska agencija Fena.

Najavivši da će se možda i poslijepodne sastati s aktuelnim premijerom RS-a Aleksandrom Džombićem, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci ustvrdio da je "stanje redovno i nema ništa vanredno, te da nema ni žurbi" u izboru nove izvršne vlasti RS-a. Izmjene u Vladi RS-a bit će, kaže, izvršene u skladu s procedurama i za to postoji saglasnost svih.

Dodik je jedino potvrdio da u Vladi RS-a ostaje HDZ-ov član i ministar u resoru izbjeglica i raseljenih osoba Davor Čordaš, budući da s tom strankom SNSD ima od ranije dogovor, po kojem bi i jedan njihov član dobio mjesto u Federalnoj vladi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak