Nova godina, novo poskupljenje cigareta

Radiosarajevo.ba
Nova godina, novo poskupljenje cigareta
 
Sa svakim 1. januarom svake godine cigarete u Bosni i Hercegovini su skuplje, jer za 15 feninga svake godine raste posebna akciza. Cijene se tako polako približavaju evropskim, a primanja i standard su sve bliže moldavskom.
 
Sudeći prema praksi iz ranijih godina, cigarete će u prosjeku, po kutiji, poskupjeti za 0.20 do 0.50 KM.
 
Od početka 2012. godine posebna akciza na cigarete povećava se sa 0,45 KM na 0,60 KM po kutiji, a minimalna akciza iznosiće 1,65 KM po kutiji cigareta, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
 
Odlukom Upravnog odbora ove javne institucije je definisano da će se od januara, na cigarete plaćati sljedeća akciza: proporcionalna akciza po stopi od 42% na osnovicu utvrđenu u skladu sa Zakonom o akcizama i posebna akciza u iznosu od 30 KM za 1.000 komada, odnosno 0,60 KM za pakiranje od 20 komada.
 
Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna) manja od minimalne akcize, plaća se minimalna akciza u iznosu od 1,65 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada. Za pakovanja različita od pakovanja od 20 komada akciza se plaća srazmjerno broju komada u pakovanju. 
 
Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji. 
 
Kalkulaciju novih maloprodajnih cijena cigareta formiranih u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2012. godinu, proizvođači i veliki distributeri cigareta dužni su dostaviti u Upravu za indirektno oporezivanje najkasnije do 30. novembra 2011. godine.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak