Nosiocima Zlatne značke besplatan doktorski studij

Radiosarajevo.ba
Nosiocima Zlatne značke besplatan doktorski studij

Ministar nauke, obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo prof. dr. Damir Marjanović nedavno je u Sarajevu održao sastanak sa tzv. 'zlatnim studentima' Univerziteta u Sarajevu (UNSA), odnosno najuspješnijim diplomcima koji su nosioci zlatne značke. Na sastanku je pokrenuta i inicijativa za formiranje Udruženja nositelja Zlatne značke.

Sastanak je održan na inicijativu studenata, a jedan od osnovnih zahtjeva studenata bio da se nositeljima zlatne značke omogući besplatan treći (doktorski) ciklus školovanja.


Odlukom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, a u sklopu potpore doktorskim studijima pokrenutim na Univerzitetu u Sarajevu koja ukupno iznosi 450.000 KM svi studenti, nositelji Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, koji su upisali doktorske studije u školskoj godini 2011 – 2012  i 2012 – 2013 dobit će besplatan studij.


Preostala sredstva biti će ravnomjerno raspoređena na postojeće doktorske programe. Sredstva će biti usmjerena i na popunjavanje dijela troškova za najbolje studente upisane na doktorski studij, a koje su birali pojedini matični fakulteti. 

U ministarstvu također najavljuju da će se u budžetu za narednu godinu predvidjeti sredstva isključivo za ovu namjenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak