Ništa od povećanja penzija

Radiosarajevo.ba
Ništa od povećanja penzija

 

Razumijem tešku situaciju penzionera u FBiH, ali u ovom momentu nije moguće povećati penzije za 10 posto, izjavio je za Dnevni avaz federalni premijer Nermin Nikšić, komentirajući zahtjev Saveza penzionera/umirovljenika FBiH.

Penzije u FBiH nisu povećavane već pet godina. Od 382.136 penzionera, njih 307.000 živi u ekstremnom siromaštvu. Najniža penzija iznosi 310,73 KM, zajamčena 414,13, a najviša 2.071,50 KM.

Podsjećamo, predsjednik Saveza Omer Omerefendić naveo je da su zahtjev za rast penzija uputili Vladi i Parlamentu FBiH, ali da su svjesni da se njihova primanja ne mogu povećati iz redovnih doprinosa, ali da se mogu pronaći druga sredstva.

„Moram naglasiti da se mi unutar Vlade FBiH borimo protiv odliva sredstava od doprinosa za one penzije koje nisu starosne. Zamislite zemlju u kojoj se penzije finansiraju iz budžeta. To nije moguće, a nije ni u skladu sa zakonom“, pojasnio je Nikšić.  

On je naglasio da je nedavno razgovarao s čelnicima kantonalnih saveza penzionera i da je pozitivno iznenađen njihovim razumijevanjem situacije: „Poštujem penzionere i razumijem njihov položaj, ali podvlačim da se penzije isplaćuju na osnovu prikupljenih doprinosa i nikako drugačije. Činjenica je da su njihove penzije vrlo male i mi ćemo učiniti sve da ojačamo stabilnost Zavoda PIO/MIO FBiH.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak