Nisam portparol Slobodana Stankovića

Radiosarajevo.ba
Nisam portparol Slobodana Stankovića


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije želio da kometira slučaj Slobodana Stankovića, vlasnika preduzeća Integral Inžinjering iz Laktaša u čijem automobilu su u nedjelju na graničnom prijelazu Stara Gradiška, hrvatski policajci uočili veći iznos novca, koji nije prijavio carini, niti policiji prilikom prelaska državne granice BiH s Hrvatskom, piše Fena

Ističući da on nije portparol Stankovića, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je vlasnik Integrala vjerovatno imao neku dobit tog preduzeća koju može da podigne i raspolaže s njom na način kako on misli da to treba da uradi. 

“U RS postoje zakoni koji dozvoljavaju da svako raspolaže s dobiti slobodno i svako može da koristi tu vrstu slobode, ali ne vidim razlog zašto bi ja morao da komentarišem taj događaj”, izjavio je Dodik i dodao da je to poslovna aktivnost Stankovića, te da se nije čuo s njim, ali ga poznaje i misli da se radi o važnom privredniku, koji ostvaruje dobre poslovne rezultate i njegova je sloboda da, ako je novac legitiman i legalan, s njim radi što hoće. 

U automobilu se nalazilo oko   450 000 eura (oko 870 000 KM), koje nisu prijavljene graničnoj policiji i hrvatskim carinicima.

Stankoviću su pripadnici hrvatske carine i Policijske uprave, na prijelazu Stara Gradiška, u nedjelju oko 17 sati, pronašli u automobilu oko 450 000 eura (oko 870 000 KM), koje nije prijavio ni carini ni policiji. Glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nujić izjavila je da će protiv njega biti predložena optužnica Inspektoratu Hrvatske, zbog prekršaja iz Zakona o deviznom poslovanju

“Svaka osoba prilikom prelaska državne granice, s većim iznosom novca, obavezna je to prijaviti carinicima, a mora posjedovati i odgovarajuću dokumentaciju”  pojasnila je Nujić i nije saopćila o kolikoj svoti novca je riječ, kao ni identitet privedene osobe. 

U reagiranju Stanković je rekao da je istina da je kao privatna osoba u banci u Banjoj Luci podigao zakonito zarađenu dividendu u namjeri da je upotrijebi za širenje posla u Srbiji. 

“Potvrdu o porijeklu novca trebalo je da, kako nalaže zakon, priložim tamo gdje novac i ulažem, dakle u Srbiji. Međutim, policija na hrvatskoj granici odlučila je da provede provjeru porijekla novca nakon čega će novac biti vraćen vlasniku”, rekao je Stanković. 

Tvrdi da je to normalna procedura i da je riječ o medijskoj manipulaciji, jer u tom slučaju nema počinjenog krivičnog djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak