Nikšić: U Mostaru se osjećam sigurno i dobro

Radiosarajevo.ba
Nikšić: U Mostaru se osjećam sigurno i dobro


Nova federalna vlada održala je danas svoju prvu sjednicu u Mostaru koja je u dva navrata prekidana zbog, kako se kasnije pokazalo, lažnih dojava o podmetnutoj bombi.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice premijer Nermin Nikšić i ministar finansija Ante Krajina kazali su da su iznimno zadovoljni kako do sada svoj posao obavlja Vlada Federacije BiH, naglasivši kako su do sada sve odluke na sjednicama Vlade donesene jednoglasno.

Sve odluke jednoglasno

"Možda je prerano davati neke ocjene, međutim na ove četiri sjednice iza nas mogu reći da je klima obećavajuća i timska. Niti jedno pitanje, niti jedna rasprava do sada u sebi nije imala boju destrukcije", naglasio je ministar Krajina.

Premijer Nikšić je dodao kako je iznimno zadovoljan funkcioniranjem Vlade: "Imam se običaj našaliti i reći: nije jednoumlje, ali je jednoglasno. Sve odluke na sve četiri sjednice Vlada je donijela jednoglasno bez ikakvog preglasavanja".

Na novinarsko pitanje kako se osjeća u Mostaru s obzirom da je nove ministre jutros ispred zgrade federalnih institucija dočekala skupina prosvjednika te da je sjednica dva puta prekidana zbog telefonskih dojava o podmetnutoj bombi, premijer Nikšić je odgovorio da se kao Hercegovac i čovjek koji je tu studirao u gradu na Neretvu uvijek osjeća dobro i sigurno.

Manje novca u 2011.

Što se tiče same sjednice danas su, među ostalim, razmatrane mjere štednje koje je potrebno poduzeti zbog slabijeg punjenja federalnog budžeta u 2011. godini.

Federalni ministar finansija Ante Krajina potvrdio je da je u mjesecu martu Uprava za indirektno oporezivanje na jedinstveni račun prikupila 67 miliona maraka ili 17 posto više od planiranog, no taj plus, kako je rekao Krajina, nije dovoljan da se "zakrpe" rupe iz prva dva mjeseca kada su prihodi bili manji od planiranog.

Na sjednici je razmatrana i informaciju o raspodjeli prihoda od neizravnih poreza s Jedinstvenog računa Uprave za neizravno oporezivanje u razdoblju 2006.-2010. godine.

Sporni podaci iz RS-a

Ministar Krajina je kazao da su s kolegama iz Republike Srpske po ovom pitanju uglavnom usklađeni podaci do polovice prošle godine, no nakon toga podaci na osnovu kojih se određuje koeficijenti za raspodjelu sredstava prikupljenih od PDV-a, poprilično se razlikuju.

"Zaključno s prvom polovicom prošle godine nemamo velikih odstupanja kod izračuna obveza koje bi Republika Srpska trebala dobiti kod poravnanja na teret Federacije BiH. Međutim, nakon toga su prikazani nelogični podaci koji zavrjeđuju provjeru", pojasnio je ministar Krajina.

Stoga je Vlada Federacije BiH zatražila da se u okviru Uprave za neizravno oporezivanje oformi jedinica koja će uraditi provjeru tih spornih podataka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak