Nikšić traži da 26. novembar bude neradni dan

Radiosarajevo.ba
Nikšić traži da 26. novembar bude neradni dan


Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH saopštilo je u ponedjeljak da se Dan državnosti BiH, 25. novembar, slavi samo na taj dan, u nedjelju, te da se ne prenosi na ponedjeljak, za razliku od ustaljene prakse. Međutim, premijer Federacije Nermin Nikšić traži da ponedjeljak bude neradni dan.

„Dan državnosti 25. novembar jedan je od najvažnijih dana u historiji Bosne i Hercegovine i jedna od tekovina od koje nikada, ni po koju cijenu ne smijemo odustati“, izjavio je premijer.

On je za Fenu rekao kako građani BiH koji ovaj dan osjećaju i doživljavaju kao potvrdu hiljadugodišnje opstojnosti BiH, zaslužuju priliku da taj dan obilježe na dostojan način i to im niko ne smije uskratiti.

„Najmanje što mi u Vladi možemo uraditi jeste da osiguramo neradni dan onima koji Dan državnosti žele obilježiti u takvom, patriotskom duhu“, kazao je Nikšić i dodao kako je već zatražio da se na sjednici Vlade FBiH u četvrtak donese odluka da se ponedjeljak 26. novembra u FBiH proglasi neradnim danom.

„Mogućnost da se Dan državnosti naše domovine obilježi na adekvatan način ne smije postati žrtvom birokratskog tumačenja propisa. Budućnost BiH moguća je samo na načelima ZAVNOBiH-a koji garantiraju jednakost svih naroda i građana BiH na cijelom njenom teritoriju i ti principi se moraju propagirati na sve načine. BiH je naša jedina domovina i zato Dan državnosti građani moraju imati priliku obilježiti kao istinski praznik svoje domovine“, kazao je federalni premijer Nermin Nikšić za Fenu.

Podsjetimo, Dan državnosti BiH obilježava se 25. 11., u sjećanje na prvo zasjednja ZAVNOBIH-a 1943. godine u Mrkonjić Gradu, kada je utemeljena savremena BiH, kao savezna država Socijalističke Jugoslavije. Ovaj se praznik obilježava samo u Federaciji BiH, dok se u Republici Srpskoj potpuno ignorira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak