Nikšić potpisao Memorandum sa Shellom

Radiosarajevo.ba
Nikšić potpisao Memorandum sa Shellom


Danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu potpisan Memorandum o razumijevanju s međunarodnim naftnim i gasnim preduzećem Shell Exploration Company B.V. iz  Holandije.

U ime Federalne vlade memorandum su potpisali premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, a u ime Shella potpredsjednik Portfolija za istraživanje i strategiju Marcus Antonini i direktor za nove investicije i isporuku Michael Foley.

„Geološka istraživanja nafte i plina predstavljaju poslove od strateškog interesa za Federaciju. Implementacijom aktivnosti predviđenih u ovom Memorandumu osigurati će se pretpostavke za vrlo moguću eksploataciju nafte i plina u FBiH. Na ovaj način Vlada FBiH realizira svoje opredjeljenje ka intenziviranju ekonomskog razvoja i privlačenju međunarodnih investicija, ovog puta u istraživanje i razvoj resursa hidrokarbonata, u čemu upravo Shell ima najbolja iskustva stečena širom svijeta“, naglasio je premijer Nikšić.

Obaveze Vlade FBiH koje proističu iz Memoranduma su da Shellu učini dostupnim podatke kojima raspolažu Federalni zavod za geologiju i preduzeće Energoinvest, a na osnovu kojih će Shell uraditi digitalizovani geološki i geofizički prikaz ovih podataka, kao i strukturalnu rekonstrukciju tektonskog vijenca. Rezultati dosadašnjih istraživanja provedenih u našoj zemlji, ali i istraživanja u okolnim zemljama ukazuju na realnu mogućnost postojanja isplativih zaliha nafte i gasa u BiH a saradnjom sa gigantom naftne industrije kao što je Shell razvoj ove oblasti diže se na jedan potpuno novi, viši nivo, saopšteno je iz Vlade.

Vezano: Tri razloga protiv Shella

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak