Nikšić podržava inicijativu Prvi mart

Radiosarajevo.ba
Nikšić podržava inicijativu Prvi mart

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić sastao se danas sa aktivistima Koalicije organizacija civilnog društva “Prvi mart”. 
 
Tom prilikom, Nikšić je obećao da će podržati izmjene postojećih zakonskih rješenja koje doprinose boljoj socijalnoj, zdravstvenoj, boračko-invalidskoj zaštiti, te zaštiti civilnih žrtava rata i porodica s djecom za one građane koji su ostvarili ili žele ostvariti povratak u entitet Republika Srpska.
 
Također, federalni premijer pozdravio je jasnost vizije aktivista koalicije “Prvi mart” i konkretna rješenja koja su mu dostavili, te najavio poziv kantonalnim vladama i skupštinama za praćenje ove prakse i donošenje trajnih rješenja zaštite populacije povratnika u entitet RS.
 
Pozdravljena su dva prijedloga rješenja, koja bi se uključila u postojeće zakonske okvire. 
 
Jedno je trajna zaštita stečenih prava povratnika i po isteku njihovog statusa. 
 
Druga, šira, podrazumijeva zaštitu svih onih lica koja su nakon 30. aprila1991. protjerana iz mjesta svog prebivališta, te su u skladu sa Aneksom VII Općeg okvirnog Sporazuma za mir u BiH, ostvarila ili će ostvariti pravo na povratak iz Federacije BiH na područje entiteta Republika Srpska, ukoliko ta prava nisu ostvarila u istom obimu na mjestu prebivališta.
 
Važno je naglasiti da prihvatanje jednog od ponuđenih rješenja, doprinosi implementaciji Aneksa VII - Sporazuma o izbjeglicama i raseljenim licima, te samim tim i punoj primjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma. 
 
Istovremeno, ova rješenja predstavljaju zaštitu temeljnih ljudskih prava, garantiranih međunarodnim dokumentima i standardima u oblasti zaštite ljudskih prava.

Iz Aneksa VII proizilazi i obaveza Federacije da stvori socijalne uslove pogodne za dobrovoljni povratak, te davanje svake moguće vrste pomoći izbjeglicama i raseljenim osobama, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak