Nikšić pisao Sorensenu: Razočaran sam Vašim stavom

Radiosarajevo.ba
Nikšić pisao Sorensenu: Razočaran sam Vašim stavom

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić uputio je otvoreno pismo šefu Delegacije Evropske unije Peteru Sorensenu a povodom antikoruptivnog seta zakona koji bi danas trebali da se nađu pred Parlamentom Federacije BiH.

Navodeći dopis koji je Sorensen uputio potpredsjedniku FBiH, Nikšić je kazao: „Žao mi je što ste dozvolili da Vi i Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini budete iskorišteni za dnevnopolitičke potrebe, te izražavam žaljenje što niste prihvatili moju molbu koju sam Vam uputio da Vama i Vašim saradnicima iz prve ruke predstavimo konkretna zakonska rješenja koja smo predložili, mada su svi ovi zakoni u više navrata dostavljani članovima Vašeg osoblja.“

„Antikoruptivni set zakona koji smo predložili sastoji se od Prijedloga zakona o inspekcijama, Prijedloga zakona o prekršajima, Prijedloga zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine, Prijedloga zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, te Prijedloga izmjena i dopuna Krivičnog zakona Federacije BiH.

Iz Vašeg dopisa vidljivo je kako ste komentarisali i Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije, koji nije predložen u sklopu ovog paketa, jer je o ovom tekstu u ponedjeljak 16. decembra tek održana javna rasprava. Sa žaljenjem ističem kako do sada u sklopu javnih konsultacija u vezi sa spomenutim zakonom nismo dobili bilo kakvo očitovanje institucija i zvaničnika koji se obraćaju Vama iskazujući svoje navodne strahove u pogledu sadržaja vladinih prijedloga.“

„Na kraju, još jednom žalim što sam primoran ovako reagirati, ali Vas pozivam da shvatite kako ste zloupotrebljeni od političkih snaga koji u dvije godine koliko su ovi zakoni pripremani nisu predlagaču dostavili niti jedno slovo eventualnih primjedbi i sugestija.“

Ono što nismo uvažili i što bez obzira na sve dodatne konsultacije nikada nećemo uvažiti, dodaje Nikšić, jeste primjedba prema kojoj se Posebni odjeli tužilaštva i suda ne mogu organizirati unutar Federalnog tužilaštva Federacije BiH i Vrhovnog suda Federacije BiH.

Naročito sam iznenađen Vašom ocjenom kako Prijedlog zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine ne ispunjava niti jedan od 18 zajedničkih minimalnih pravnih standarda za oduzimanje imovine, razvijenih i dogovorenih u okviru Stručnog Foruma sa predstavnicima relevantnih institucija u BiH, nastalih u okviru Projekta tehničke pomoći za provedbu zakona koji se finansira iz IPA-e.

Naime, moj Ured je u posjedu izvještaja koji je pripremljen za potrebe Evropske delegacije od strane vođe ovog projekta i u kojem se ističe kako je zakon u najvećoj mogućoj mjeri usaglašen sa ovim standardima, te se preporučuje Delegaciji EU u BiH da podrži usvajanje ovog zakona. Bitno je istaknuti i kako su neki od članova radne grupe koji su pripremali ovaj zakon, također bili dio tima koji je razvio i usaglasio minimalne pravne standarde. Mišljenje na ovaj zakon dalo je i Visoko sudsko I tužilačko vijeće BiH i ono je u potpunosti ispoštovano i ugrađeno u Prijedlog zakona. Bilo bi interesantno saznati kako se i na koji način prijedlog za podržavanje zakona pretvorio u stav da zakon ne ispunjava niti jedan od 18 zajedničkih minimalnih pravnih standarda. Odgovor naslućujem, ali ću sačekati da i Vi ponudite svoj, bar onoliko brzo kako ste odgovorili potpredsjedniku Kebi.“

Zbog toga mi dopustite, piše Nikšić, da iskažem svoje razočarenje jer ste ovakvim svojim stavom, za razliku od neovisnih međunarodnih eksperata, poput dr. Angelike Walther, savezne sutkinje SR Njemačke, koja se nije libila da podrži ove zakone, ponudili alibi onima koji su jedva dočekali razlog da ne podrže set antikoruptivnih zakona koje je Vlada Federacije BiH jednoglasno utvrdila.

Nažalost, na taj način ste se svrstali, svjesno ili ne, u red onih koji na sve načine nastoje da održe nepromijenjeno stanje i spriječe svaki mogući napredak. Pitam se samo da li bi se usudili nešto ovako uraditi i suprotstaviti donošenju da su ovakvi zakoni ponuđeni u nekoj od zemalja EU. Siguran sam da ne bi, jer je to u takvim zemljama standard i uspostavljena praksa. Ali već odavno ono što je u Vašem, demokratskom svijetu, dostignuti standard, kod nas nije poželjno, a pogotovo nije normalno. Ovakvim ponašanjem to nam jasno demonstrirate.

Očito je kako je i za Delegaciju EU, kao i za neke javne servise i medije, bitno deklarativno zalaganje za borbu protiv korupcije i kriminala, ali nije poželjno djelovati na način da konkretno ponudite zakone koji stvaraju sve potrebne pretpostavke i nude alat u borbi protiv korupcije i kriminala. Najmanje što možemo očekivati u tom slučaju, a što nam se jasno demonstrira, je da budemo proglašeni kriminalcima ili njihovim zaštitnicima“, zaključio je Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak