Nikšić: Ovaj budžet je prevashodno socijalni

Radiosarajevo.ba
Nikšić: Ovaj budžet je prevashodno socijalni

Novoimenovani premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu da je predloženi ovogodišnji budžet Federacije, o kojem treba da se izjasne poslanici, prevashodno socijalnog karaktera.
 
Budžet je predložen u gabaritima koje je utvrdila dosadašnja Vlada, pa iz nove  najavljuju skori rebalans kojim će budžet biti usklađen s njenim programskim ciljevima.
 
Na novinarsko pitanje šta će biti s budžetom ako on bude odobren u Parlamentu, a Ustavni sud Federacije BiH novimenovanu Vladu proglasi nelegalnom, premijer Nikšić je rekao: "Onda se vraćamo na početak. Ali, to je u domenu 'šta bi bilo kad bi bilo'".
 
Federalni budžet za ovu godinu, o kojem danas treba da se izjasni novi saziv Predstavničkog doma, a sutra i Dom naroda, sadži tehničke izmjene u obliku amandmana nove Vlade, koji su time postali njegov sastavni dio. 
 
To se između ostalog odnosi na novac za održivi povratak izbjeglih i raseljenih, za djelovanje udruženja osoba s invaliditetom, kao i za zaštitu kulturno-povijesnog naslijeđa, te na unutrašnju preraspodjelu novca predviđenog u određenim budžetskim stavkama. 
 
Kako bi budžet i zakon o njegovom izvršenju, koji je također na dnevnom redu Parlamenta, bili doneseni prije 31. marta, kada ističe Odluka o privremenom finansiranju FBiH, Vlada je predložila da ih Parlament FBiH razmatra i usvoji po hitnoj proceduri. 
 
Predloženo je  da ovogodišnji budžet FBiH, odnosno ukupni prihodi i primici, iznosi 1,699 milijardi KM. To je u odnosu na prošlogodišnji budžet manje za 164 milona KM, a u odnosu na njegovo izvršenje za 35 miliona. 
 
Pri njegovoj izradi u obzir su uzete odredbe Sporazuma o stand-by aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom, kao i obveze preuzete Pismom namjere. Uz to, Prijedlog budžeta usuglašen je s tri bitna federalna zakona: o ostvarivanju ušteda, o plaćama i naknadama u organima vlasti, te o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak