Nikšić najavio pokretanje smjena u Vladi FBiH

Radiosarajevo.ba
Nikšić najavio pokretanje smjena u Vladi FBiH

Tokom današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, federalni premijer Nermin Nikšić, koji je uputio Prijedlog budžeta FBiH za 2013. U parlamentarnu proceduru, rekao je novinarima da će pokrenuti pitanje smjene ministara koji opstruiraju rad Federalne vlade.
Nije precizirao kada će se to desiti već je naznačio da je u ovom trenutku prioritetno pitanje budžeta

Prethodno je Nikšić, obrazlažući predloženi budžet na sjednici Predstavničkog doma, posvećenoj tom aktu i Prijedlogu zakona o izvršenju budžeta, pozvao poslanike da ih odobre, podsjećajući da je usvajanje budžeta Federacije u Parlamentu bitan preduslov za nastavak stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Činjenicu da se u ovom slučaju premijer sam pojavljuje kao predlagač budžeta, bez Vlade, on je objasnio nedolaskom ministara (osam iz Stranke demokratske akcije) na Vladinu sjednicu krajem novembra, na kojoj je trebalo da se o budžetu izjasni kompletna Vlada. Od neodržavanja te sjednice i premijerove najave da će iskoristiti ovlašćenja i sam uputiti prijedlog budžeta u parlamentranu proceduru, iz opozicionih redova postavljaju pitanja da li on ima takva ovlašćenja ili ne.

U međuvremenu su se Ustavna komisija i Zakonodavno-pravna komisija Predstavničkog doma izjasnile da je premijerov korak u skladu s Ustavom i zakonima, na šta se i on danas pozvao obrazlažući u Parlamentu svoj potez, kao i na stav Vladinog ureda za zakonodavstvo.

Poslanički klub SDA i na današnjoj sjednici Predstavničkog doma problematizira što je premijer Nikšić uputio budžet a da se o prijedlogu tog akta nisu izjasnili i drugi Vladini ministri. Iz ovog kluba nije, međutim, dosad na sjednici rečeno hoće li ili neće podržati budžet. U dosadašnjem toku ove vanredne sjednice, podršku su najavili poslanički klubovi Socijaldemokratske partije BiH, Saveza za bolju budućnost BiH i Hrvatske demokratske zajednice 1990.

Za sutra je sazvana i vanredna sjednica Doma naroda jer budžet ne može biti operativan ako ga ne odobre oba doma. Budžet FBiH za 2013. godinu predložen je u iznosu od 2.214.180.122 KM, dok ovogodišnji nakon rebalansa iznosi 1.999.084.438 KM, podsjetila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak