Nikšić Lijanovića sumnjiči za zlopupotrebe

Radiosarajevo.ba
Nikšić Lijanovića sumnjiči za zlopupotrebe

Zbog činjenice da Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nije ispoštovalo zaključak Vlade FBiH, trenutno je obustavljena isplata poljoprivrednih poticaja za ovu godinu, potvrdio je jučer za "Dnevni avaz" ministar finansija FBiH Ante Krajina.
 
Ministar Krajina kazao je da je bilo zastoja, jer je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dalo nalog za isplatu, ali nije razdvojilo poticaje za poljoprivrednu proizvodnju od ostalih poticaja, kako je naloženo zaključkom Vlade.
 
Premijer FBiH Nermin Nikšić rekao je jučer za Avaz da je usaglašeno da poticaji za poljoprivrednu proizvodnju budu isplaćeni odmah, a svi ostali da čekaju, dok Radna grupa ne završi izvještaj o opravdanosti kapitalnih investicija te onih u ruralni razvoj.
 
„Na osnovu preliminarnih nalaza Radne grupe primjetna je značajna zloupotreba tih sredstava, tako da smo, dok ne budemo imali definitivan izvještaj na osnovu kojeg ćemo imati konkretne zaključke, odlučili obustaviti isplatu“, kazao je Nikšić.
 
Komentirajući činjenicu da Ministarstvo poljoprivrede u svom nalogu nije razdvojilo poljoprivredne poticaje, kako bi oni mogli biti isplaćeni odmah, Nikšić je kazao da se "očito na ovaj način na Vladu pokušava napraviti pritisak koji je politički motiviran".
 
„Vidjet ćemo kakav će biti izvještaj Radne grupe. Čini mi se da će biti veoma mnogo posla i za organe gonjenja“, rekao je Nikšić.
 
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović je potvrdio da je njegovo ministarstvo razdvojilo naloge o poticajima, tako da prvo budu isplaćeni oni za poljoprivrednu proizvodnju.
 
„Očekujem da isplata poticaja uslijedi iduće sedmice. Mislim da nema potrebe da poljoprivrednici održavaju proteste koje su najavili. Ja se vraćam ovog vikenda u BiH i razgovarat ću s poljoprivrednicima“, rekao je Lijanović.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak