Niko ne formira vijeća uposlenika

Radiosarajevo.ba
Niko ne formira vijeća uposlenika

U Potočarima kod Srebrenice, u objektu Sindikalne škole, u nedjelju je završen dvodnevni seminar za članove vijeća zaposlenika u organizacijama čiji su radnici članovi Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH (PPDIVUTBiH). 


Uvodničari  - Mehmed Avdagić, predsjednik, kaoi Velida Bekić i Ankica Đurić, članice PPDIVUT-a, istaknuli su značaj zaposleničkih vijeća koja u odnosu na Sindikat imaju mnoge prednosti, kao što je pravo svakog člana da obavlja poslove iz nadležnosti vijeća zaposlenika do šest sati sedmično, što nije slučaj kod sindikata. 


Zaključeno je da se u mnogim organizacijama ne koriste zakonom date mogućnosti za organiziranje i funkcioniranje vijeća zaposlenika. 


Primjenom zakona o vijeću zaposlenika i ostvarivanjem funkcija sindikata, radnici će ući u sistem korporativnog upravljanja, što podrazumijeva upravljanje i nadzor ostvarivanja prava iz rada i po osnovu rada, a na taj način bi se onemogućilo manipuliranje univerzalnim radničkim vrijednostima poput uskraćivanja prava na platu, topli obrok, prijevoz, regres, neuplaćivanje poreza i doprinosa i sl., saopćeno je iz PPDIVUT-a.


Zakonom o vijeću zaposlenika je također određena obaveza poslodavca da najmanje svakih šest mjeseci informira vijeće o pitanjima koja utiču na njihove interese iz radnog odnosa, a tiču se stanja i rezultata poslovanja, razvojnih planova i njihovog uticaja na ekonomski i socijalni položaj zaposlenika, kretanja i promjena u plaćama, zaštite na radu i mjera za poboljšanje uslova rada. 


Poslodavac je također obavezan prije donošenja odluke značajne za prava i interese zaposlenika da se konsultira s vijećem zaposlenika o odluci koju treba donijeti, a naročito kad se radi o donošenju pravilnika o radu, namjeri poslodavca da zbog ekonomskih, tehničkih ili organizacionih razloga otkaže ugovor o radu više od deset posto zaposlenika, a najmanje petorici, o planu zapošljavanja, premještanju i otkazu, mjerama u vezi sa zaštitom zdravlja i zaštitom na radu, značajnim promjenama i uvođenjem nove tehnologije, planu godišnjih odmora, rasporedu radnog vremena, noćnom radu, naknadama za izume i tehnička unapređenja. 


Poslodavac se može kolektivnim ugovorom obavezati da i o drugim pitanjima konsultira vijeće zaposlenika. 


Na seminaru je zaključeno da se u mnogim organizacijama ne koriste zakonom date mogućnosti za organiziranje i funkcionioranje vijeća zaposlenika. 


Primjenom zakona o vijeću zaposlenika i ostvarivanjem funkcija sindikata, radnici će ući u sistem korporativnog upravljanja, što podrazumijeva upravljanje i nadzor ostvarivanja prava iz rada i po osnovu rada, a na taj način bi se onemogućilo manipuliranje univerzalnim radničkim vrijednostima poput uskraćivanja prava na platu, topli obrok, prijevoz, regres, neuplaćivanje poreza i doprinosa i sl., navodi u saopćenju PPDIVUT.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak