Nije postignut dogovor o novoj ličnoj karti

Radiosarajevo.ba
Nije postignut dogovor o novoj ličnoj karti

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH vratio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH Ustavnopravnoj komisiji na ponovno razmatranje. Zastupnici nisu usvojili izvještaj ove komisije, koja nije podržala predloženi zakon, te joj je on vraćen, a samim tim je i ostao u parlamentarnoj proceduri. Protiv ovog zakona glasali su članovi Komisije iz RS-a zbog toga što nisu usvojeni njihovi amandmani.

Jedan od ovih amandmana, koji je na današnjoj sjednici Zastupničkog doma izazvao diskusiju i podijeljena mišljenja zastupnika iz oba entiteta, odnosi se na to da se u ličnu kartu, osim mjesta prebivališta, dodaju entitet, kantoni ili Distrikt Brčko, da se osim državljanstva BiH dodaje i državljanstvo entiteta, kao i da pojedinačni podaci, umjesto isključivo latinicom, kako je bilo do sada, mogu biti napisani i/ili ćiriličnim pismom.

Predložene izmjene i dopune Zakona o ličnoj karti, između ostalog, predviđaju da se u novu ličnu kartu ugrađuju biometrijski podaci, isti oni koji su ugrađeni u putne isprave, kao i uvođenje elektronskog potpisa, o čijem bi se stavljanju na ličnu kartu građani dobrovoljno izjašnjavali.

Zastupnici su usvojili Izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2010. godinu. Usvojen je i Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu izmjena i dopuna Kodeksa ponašanja zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH. Mišljenje Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, povodom razmatranja Izvještaja Ministarstva sigurnosti BiH o provedenom operativnom i tehničkom nadzoru u oblasti zaštite tajnih podataka u 2010. godini, vraćeno je ovoj komisiji na usaglašavanje. Branko Petrić, iz reda srpskog i Suad Arnautović, iz reda bošnjačkog naroda, izabrani su za članove CIK-a BiH. Oni će ovu funkciju obavljati u narednom sedmogodišnjem periodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak