Nije bilo uništavanja dokumenata u MVP BiH

Radiosarajevo.ba
Nije bilo uništavanja dokumenata u MVP BiH

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost PSBiH zatražila je danas od Ministarstva sigurnosti BiH da joj dostavi pismenu informaciju u vezi s navodima o netransparentnom  uništavanju dokumentacije u Ministarstvu vanjskih poslova BiH na šta je, u informaciji koja je dostavljena i Zajedničkoj komisiji, ukazala zamjenica ministra vanjskih poslova Ana Trišić-Babić.  

Članovi komisije na današnjoj su sjednici usmeno informirani da su predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH u dva navrata vršili nadzor u MVP-u te utvrdili da nije bilo uništavanja dokumentacije koja se odnosi na EU i NATO. Međutim, kako je rečeno, vidljivo je da unutar MVP-a ne poštuju pravila i procedure propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka, javila je novinska agencija Fena. 

Predsjedavajuća Zajedničke komisije Dušanka Majkić kazala je nakon sjednice da je Trišić-Babić uputila pismo naslovljeno na Ministarstvo sigurnosti BiH, a dostavljeno je i Predsjedništvu BiH i Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost BiH. Očekivali smo, istaknula je ona, da će Ministarstvo sigurnosti reći da li je takvo stanje ili ne. 

 „Zajednička komisija ne može raditi na bazi usmenih informacija, tako da čekamo pismenu informaciju koja će onda biti proslijeđena domovima da se o njoj vodi rasprava“, kazala je Majkić. 

Članica Zajedničke komisije Nermina Zaimović-Uzunović je kazala novinarima da joj nije potpuno jasno šta se to uništava u MVP-u, te je zato tražila da dobiju pismenu informaciju da bi nakon toga mogli donositi zaključke.

„U dopisu koji smo dobili od zamjenice ministra vanjskih poslova stoji da se netransparentno uništavaju dokumenti koji imaju čak i oznaku tajnosti. Međutim, nismo dobili nikakvu pismenu informaciju da bismo se mogli očitovati da li je ta tvrdnja tačna ili nije. Osim takvih dokumenata, stoji tvrdnja da se uništavaju i drugi materijali na netransparentan način, odnosno na način koji nije predviđen procedurama u Ministarstvu“, kazala je Zaimović-Uzunović, prenijela je Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak