Nietan: Dodik bi morao biti konstruktivniji

Radiosarajevo.ba
Nietan: Dodik bi morao biti konstruktivniji

U ovom trenutku ne postoji službeni zahtjev njemačke vlade Srbiji u vezi s odnosom prema Republici Srpskoj i njenom predsjedniku Miloradu Dodiku, izjavio je zastupnik Socijaldemokratske partije (SPD) u njemačkom Bundestagu Dietmar Nietan.

On je za Danas rekao kako je nova vlada u Berlinu u nastanku i da još nije spremna da daje službene diplomatske izjave, ocjenjujući da se zato Dodikove tvrdnje da "Srbija neće izdati Srpsku, usprkos pritiscima Njemačke" možda odnose na poruke predstavnika bivše njemačke vlasti, prenosi Fena.

Ipak, njemački parlamentarac ukazuje da je neophodno da Dodik bude konstruktivniji.

"U kontekstu najnovijeg razvoja situacije i odnosa prema EU, Dodik ima obavezu da odigra konstruktivniju ulogu u uspostavljanju bolje atmosfere jer bi to olakšalo ustavne promjene u BiH, koje bi trebalo pripremiti za proces europske integracije BiH", poručuje Nietan.

Njemački diplomatski izvori rekli su ranije za Danas da se odnosi Beograda i Banjaluke nalaze pod lupom Berlina, kao i da u Njemačkoj, ali i među nekim članicama EU, ima onih koji smatraju da navedenu temu treba uvrstiti među ključne uslove za napredak Srbije u procesu evropskih integracija, prenosi Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak