Ni hrvatski SDP nije oduševljen formiranje vlasti u FBiH

Radiosarajevo.ba
Ni hrvatski SDP nije oduševljen formiranje vlasti u FBiH


Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da odluka o formiranju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine bez dva HDZ-a nije najmudrija i najsretnija.

"Šta god ja mislio o HDZ-u BiH i HDZ-u 1990, o tome da li je njihova politika bila dobra, te o njihovim odnosima s HDZ-om Hrvatske, činjenica je da je za te dvije stranke glasala velika većina Hrvata koji su izašli na izbore u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da je Federacija Bosne i Hercegovine zajednica Bošnjaka i Hrvata i da tako stoji i u Vašingtonskom sporazumu, onaj koji formira vladu mora da pazi da se ne poziva samo na običnu većinu", istakao je Milanović, prenosi Srna.

Ističući da je njegova stranka uvijek podržavala SDP Bosne i Hercegovine kao građansku opciju u Bosni i Hercegovini, Milanović je naglasio da je Bosna i Hercegovina država tri naroda i da tu treba biti delikatan i pažljiv kada se donose važne odluke.

"Odluka koja je donesena u Federaciji Bosne i Hercegovine nije najmudrija i najsretnija i ja bih je na njihovom mjestu razmotrio", rekao je Milanović novinarima u Velikoj Gorici.

Upitan da li smatra aktuelnu politički situaciju u Bosni i Hercegovini opasnom, Milanović je rekao da se po reakcijama Hrvata u Bosni i Hercegovini ne vidi da se bilo ko ponaša na neprihvatlkiv način ili da situacija izmiče kontroli.

"Dva HDZ-a u Bosni i Hercegovini sigurno nisu moj i naš prvi izbor, ali za njih je glasalo gotovo 90 posto bosanskohercegovačkih Hrvata koji su izašli na izbore", rekao je Milanović, prenose hrvatski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak