Nezavisne: Transkript o Dobrovoljačkoj

Radiosarajevo.ba
Nezavisne: Transkript o Dobrovoljačkoj

Nezavisne novine su u četvrtak objavile dio navodnog transkripta sa sjednice Predsjedništva BiH od 3. maja 1992. godine, o događajima koji su prethodili dešavanjima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Iz transkripta se vidi kako je Ejupa Ganića, predsjedavajući Alija Izetbegović postavio da ga mijenja za vrijeme njegove odsutnosti, što prema riječima  ministra pravde RS-a Džerarda Selmana, 'baca potpuno novo svjetlo na ovaj slučaj i predstavljaju novi dokaz Tužilaštvu BiH za istragu".

Međutim, vjerodostojnost ovog transkipta, odnosno njegovog dijela nije potvrđena.

"Pominjanje Ganića kao osobe na koju je Izetbegović prenio ovlaštenja daje mogućnost da utvrdimo da njegova komandna odgovornost više nije upitna, naravno, ako je transkript vjerodostojan", rekao je Selman za 'Nezavisne novine'.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, ponovio je u petak raniji stav da je istraga u toku, te da zbog toga ne mogu davati nikakve informacije predmetu "Dobrovoljačka".

"Kada bude donesena tužiteljska odluka u ovom predmetu, javnost će biti obaviještena. Bilo bi neprofesionalno iznositi bilo kakve detalje o radu na predmetu putem medija dok je istraga u tijeku", rekao je Grubešić.

Činjenica je da rješavanje slučaja 'Dobrovoljačka' teče veoma sporo, ali kako za Nezavisne kaže Slobodan popović, zastupnik SDP-a u NSRS-a: "Slučaj 'Dobrovoljačka' mora se maknuti iz političke i prebaciti u pravnu sferu. I onda ocijeniti da li su dokazi relevantni i postoji li, ili ne postoji nečija krivica. Ostalo samo proizvodi nove napetosti u kojima se jaz nepovjerenja povećava, a to proizvodi nove tenzije u javnosti".

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak