New York: Na Times Squareu održan skup podrške bh. protestima

Radiosarajevo.ba

Grupa od oko 35 ljudi okupila se na mitingu jučer poslijepodne u New Yorku, kako bi pokazali svoju solidarnost s ljudima u Bosni i Hercegovini. Prisutni na mitingu na Times Squareu su došli iz svih sfera života, iz različitih religija, zemalja, nacionalnosti, seksualnih orijentacija...svi ujedinjeni da pokažu svoju podršku bh. građanima.

Skup je organizirala Queer Inicijativa Balkana.

„Nedavni protesti protiv vlasti u Bosni su dio većeg međunarodnog vala protesta građana koji se više ne slažu u pogledu neo - liberalnog društvenog ugovora. Queer Inicijativa Balkana podržava zahtjeve bh. naroda za socijalnom pravdom i ekonomskim jednakostima, koje šalju u lica propalih procesa demokratizacije podržanih liberalizacijama "reformi" koje su produbile nejednakosti kroz korumpirane vlade i nedostatak transparentnosti“, navodi Inicijativa.

Poziv demonstranata za nestranačku politiku govori o neuspjehu sadašnjeg političkog sistema da bude u službi naroda kojeg predstavlja, dodaje Inicijativa, ilustrujući vlast citatom jednog demonstranta. „Živite u drugačijem svijetu, potpuno isključeni od naroda."

"Kao što su nedavno protesti u Turskoj, Brazilu, Bugarskoj, Španjolskoj i Grčkoj pokazali, to nije problem specifičan za BiH već ustanak građana širom svijeta za ponovno vrednovanje sistema koji je produbio nejednakosti i služi samo interesima onih jedan posto.“

Ovaj skup bio je multietnički, multinacionalan i antinacionalistički.

U fotogaleriji pogledajte kako je bilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak