Nevidljivi problemi Oružanih snaga BiH: Koliko je naša vojska zapravo opremljena?

6
Radiosarajevo.ba
Nevidljivi problemi Oružanih snaga BiH: Koliko je naša vojska zapravo opremljena?

Nesreća u kojoj je helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pao u jezero, bio je povod da postavimo pitanja kvaliteta opremljenosti Oružanih snaga BiH nadležnima. Koliko je oprema stara, koliko se često nabavlja i koliko dobro servisira? Iako konkretne odgovore nismo dobili, poznato je da zanavljanja opreme nema zbog političkih blokada, piše BHRT.

Čime sve raspolažu Oružane snage BiH, kakav je kvalitet njihove opreme, koliko je ona stara, vrijedna, funkcionalna... Ovo su pitanja na koja ni jedna ozbiljna vojna sila neće dati precizan odgovor jer su u domenu vojne tajne. A javna tajna u Bosni i Hercegovini je da se u opremu, kao ni u resurse Oružanih snaga BiH nikada ne ulaže onoliko koliko bi resorno ministarstvo željelo. Budžet im je uglavnom zaleđen, zbog čega su kapitalne investicije nemoguće, pa su donacije uglavnom jedini vid obnavljanja opreme.

"Mi imamo ukupno 11 helikoptera. Sve je potpisano. Platili. Još 5 helikoptera treba da uvezemo. Imat ćemo 16 helikoptera", rekao je Zukan Helez.

Sarajevo obilježilo Međunarodni dan nestalih: Ferida Nišić traži brata i porodicu nakon tri decenije

"Što se tiče broja helikoptera kojima raspolažemo i koji su operativni naglasio bi da taka informacija ulazi u tajne podatke o opremljenosti OS BH i trenutno nisu za iznošenje u javnost", izjavio je Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane BiH.

Osim helikoptera, Oružane snage BiH trebaju i druga tehnička sredstva. Godinama, Ministarstvo odbrane traži veći budžet ali je to za političare iz RS-a koji se, čak zalažu i za demilitizaciju, smanjenje broja vojnika pa čak i ukidanje Oužanih snaga neprihvatljivo. Te na pitanje da li smo opremljeni, odgovor vladajućih:

"Nismo opremljeni i blokada iz RS-a je razlog za to. Nije nikava priča oko budžeta. RS ne želi da ulaže u OS BiH", rekao je Edin Forto, ministar saobraćaja i komunikacija BiH.

Tako plan modernizacije Oružanih snaga BiH ostaje samo mrtvo slovo na papiru. A da Oružane snage BiH imaju bolji ljudski potencijal nego opremu ocijenio je i dugogodišnji parlamentarni povjerenik.

"Oružane snage BiH imaju teškoće koje su izražene i u Izvještaju vojnog povjerenika za 2023. godinu a ponavljaju se i u 2024. godini. To je evidentirani su i nedostaci svih klasa materijalnih sredstava to su materijalna i tehnička sredstva i tu imamo dodatak problemima prema kontinuitetu nabavci i distribuciji materialnih sredstava. Imamo i probleme motornih vozila itd, ali generalno profesioalizam i odlučnost naših momaka i djevojaka je zaista na visokom nivou", izjavio je Boško Šiljegović, parlamentarni vojni povjerenik BiH.

Vojni analitičari podsjećaju na važnost ulaganja u modernizaciju opreme. Te podsjećaju da zemlje regiona više milijardi ulažu u nabavku vojne opreme, a BiH je sve dalje od vojno naprednih zemalja.

"Oružane snage BiH su što se tiče opremanja zapostavljene. i dok neke od susjednih zemalja preduzimaju korake na modernizaciji svojih oružanih snaga, nažalost u BiH to se opstruira već godinama. Najveći kvalitet OS BiH je ljudski faktor koji je dobro uvježban i izvršava zadatke koji su pred njima. Međutim i Verstappen na lošem bolidu bi napravio grešku i ne bi pobijedio", izjavio je vojni analitičar, Hamza Višća.

Bez obzira na sve probleme i izazove s kojima se suočavaju mnogi će reći da su OSBiH primjer jedne od najbolje provedenih reformi u BiH. Njihovi dometi mjerljivi su čak i NATO stadardima, barem kada su u pitanju mirovne misije i NATO vođene operacije u kojima odavno učestvuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak