Neustavno preuzimanje ovlaštenja od vlade FBiH

Radiosarajevo.ba
Neustavno preuzimanje ovlaštenja od vlade FBiH


Ustavni sud Federacije BiH
dao je negativno mišljenje na zaključke Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sa vanredne sjednice u februaru, kojima se dio ingerencija i ustavnih ovlaštenja federalne Vlade prenosi na Parlament.

Ustavni sud FBiH smatra da Ustavom nije dopušteno ograničavanje i preuzimanje ingerencija i ustavnih ovlaštenja jedne vlasti od druge.

Ustavni sud FBiH, iznoseći svoje mišljenje o zaključcima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, navodi da Ustavom nije dopušteno, iako je moguće da je rukovođeno dobrim namjerama, ograničavanje preuzimanja ingerencija, odnosno ustavnih ovlaštenja jedne vlasti od druge.

Sve odluke sadržane u zaključcima koje se odnose na preuzimanje ovlaštenja drugog organa, u konkretnom slučaju Vlade FBiH, suprotne su Ustavu FBiH i zakonu.

Jedini ustavni izuzetak, kada je u pitanju izvršna vlast jeste donošenje uredbi sa zakonskom snagom od Vlade FBiH kada dio izvršne vlasti strogo privremeno preuzima ingerencije zakonodavne vlasti, ali samo u situacijama opasnim po zemlju.

Mišljenje Ustavnog suda FBiH zatražio je zamjenik premijera FBiH Jerko Ivanković-Lijanović.

U februaru je na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH izglasano nepovjerenje Vladi FBiH sa 58 glasova za, 26 protiv i šest uzdržanih.

Pred poslanicima su se našli zaključci da Vlada FBiH kojoj je izglasano nepovjerenje nastavi da radi sa smanjenim ovlaštenjima i da do izbora nove ne može donositi odluke kojima se stvaraju dodatna finansijska opterećenja FBiH.

Predstavnički dom zadužio je zaključcima premijera FBiH da dostavi spisak nadzornih i upravnih odbora, te članova uprava preduzeća, agencija i institucija čiji je mandat istekao kako bi imenovali vršioce dužnosti na te pozicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak