Nestašica lijekova u BiH: Klavocina nema do kraja godine

0
FENA
Nestašica lijekova u BiH: Klavocina nema do kraja godine

Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH prijavljena je nestašica antibiotika Klavocin koji bi na bh. tržištu trebao ponovno biti dostupan do kraja godine.

Prijavljena je nestašica Klavocina BID - prašak za oralnu suspenziju, 400 mg/5 mL + 57 mg/5 mL, 1 staklena bočica sa 10,5 g-11,6 g praška za pripremu 70 mL oralne suspenzije i odmjerna šprica od 5 mL (obustava od 1. oktobra 2024./završetak obustave 31. decembra 2024.), zatim filmom obložena tableta - 875 mg/1 tableta + 125 mg/1 tableta (obustava od 15. jula 2024./završetak obustave 30. septembra 2024.) te filmom obložena tableta - 875 mg/1 tableta + 125 mg/1 tableta (obustava od 8. marta 2024.).

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kazali su Feni kako je proizvođač naveo da proizvodnja serije spomenutih lijekova, namijenjenih tržištu BiH, kasni uslijed povećanih potreba i reorganizacije proizvodnje.

Vladika Grigorije iznio kontroverzan stav: 'Nema prepreke da žene budu sveštenice'

Dodaju da se radi o privremenoj obustavi te da bi svi spomenuti lijekovi trebali biti dostupni na bh. tržištu najkasnije do 31. decembra 2024. 

"Na našem tržištu su prisutni lijekovi s istim aktivnim supstancama, iste jačine i u istom farmaceutskom obliku od drugih proizvođača. Stoga, nema bojazni da će pacijenti ostati bez neophodne terapije", napominju iz Agencije.

Nestašica antibiotika: Farmaceutske kompanije iz regiona upozorile da ih neće biti do iduće godine

Što se tiče nestašice drugih lijekova, kažu kako na našem tržištu veći broj lijekova ima takozvane generičke paralele, lijek s istom aktivnom supstancom od drugog proizvođača.

"Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji s proizvođačima i veleprometnicima. U prošloj smo godini nestašicu prevenirali na način da smo u znatnoj mjeri popravili dinamiku obrade zahtjeva za davanje/obnovu/izmjenu dozvole za stavljanje u promet u BiH kvalitetnih, efikasnih i sigurnih lijekova, čime smo utjecali na brži dolazak lijeka do pacijenta. Isto tako, odobravamo promet lijeka proizvedenog za drugo tržište, u skladu sa specifikacijom odobrenom od strane naše agencije", naglašavaju iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Pojašnjavaju da kada su u pitanju trajni prekidi koje proizvođači prijavljuju (ukidanje dozvole i ne ulazak u postupak obnove dozvole), oni se događaju uglavnom iz komercijalnih razloga, dok se privremeni prekidi događaju zbog problema u samom proizvodnom procesu, zatim izmjena u proizvodnom procesu, kao i zbog reorganizacije proizvodnje, problema u nabavci sirovina, problema u nabaci pakovnog materijala, globalno narušenih lanaca snabdijevanja.

Kako kažu, još uvijek za jedan dio nestašica doznaju od pacijenata, zdravstvenih ustanova i na druge načine, nakon čega kontaktiraju proizvođače da provjere dostupnost lijekova i vide koji su načini za prevazilaženje nedostupnosti lijeka pacijentima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak