Nesnosne vrućine vladaju, još nije došlo najgore: Pogledajte gdje je najtoplije u BiH bilo u 13 sati

0
Radiosarajevo.ba
Nesnosne vrućine vladaju, još nije došlo najgore: Pogledajte gdje je najtoplije u BiH bilo u 13 sati

Bosna i Hercegovina suočava se s ekstremnim vrućinama, a prema prognozama, najgore tek dolazi.

Trenutne izmjerene temperature u bh. gradovima pokazuju koliko su visoke temperature:

Sarajevo: 33°C; Banja Luka: 36°C; Zenica: 35°C; Tuzla: 35°C; Mostar: 36°C; Bihać: 34°C; Bugojno: 32°C; Brčko: 36°C; Bijeljina: 36°C; Gradačac, Prijedor: 37°C.

Glumac iz BiH u ulozi Dražena Petrovića: "Njegov lik me je pratio cijeli život, ništa nije slučajno"

U srijedu ujutro, 10. jula, Bosna i Hercegovina je osvanula sunčana s malom oblačnošću.

Danas se očekuje sunčano i vruće vrijeme u cijeloj zemlji, dok su poslije podne mogući lokalni pljuskovi u višim područjima zapadne i sjeverozapadne Bosne.

Vjetar će biti slab, jugozapadni u Hercegovini i na jugozapadu Bosne, dok će u ostatku zemlje puhati istočni i sjeveroistočni vjetar. Najviša dnevna temperatura će se kretati od 32 do 38 stepeni, a na jugu do čak 40 stepeni.

Prognoza do subote

11. juli 2024 (četvrtak): Očekuje se sunčano i vruće vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina u centralnim i zapadnim područjima Bosne. Vjetar će biti slab do umjeren, jugozapadni u Hercegovini i na jugozapadu Bosne, dok će u ostatku zemlje puhati sjeverozapadni vjetar. Jutarnje temperature će se kretati od 19 do 25 stepeni, na jugu do 27 stepeni, dok će dnevne temperature biti od 31 do 37 stepeni, a na jugu do 40 stepeni.

12. juli 2024 (petak): Očekuje se sunčano i vruće vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne su mogući lokalni pljuskovi ponegdje na sjeveroistoku Bosne. Vjetar će biti slab, zapadni i jugozapadni u većem dijelu zemlje. Jutarnje temperature će se kretati od 19 do 24 stepena, na jugu do 27 stepeni, dok će dnevne temperature biti od 33 do 38 stepeni, a na jugu do 41 stepen.

13. juli 2024 (subota): Očekuje se sunčano i vruće vrijeme. Vjetar će biti slab, jugozapadni veći dio dana. Jutarnje temperature će se kretati od 20 do 26 stepeni, na jugu do 28 stepeni, dok će dnevne temperature biti od 34 do 41 stepen.

Federalni hidrometeorološki zavod upozorava građane da se pripreme za nadolazeće ekstremne vrućine i poduzmu potrebne mjere kako bi se zaštitili od visokih temperatura. Preporučuje se izbjegavanje direktnog izlaganja suncu, konzumiranje dovoljno tekućine te nošenje lagane i prozračne odjeće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak