SDP BiH predlaže racionalizaciju Federacije: Akcenat je na zdravstvenom sistemu

1
Radiosarajevo.ba

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH i Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle i član Predsjedništva SDP BiH na današnjoj press konferenciji govorili su o racionalizaciji Federacije BiH.

Nikšić je kazao da nije nikakva tajna da SDP vidi drugačije uređenje BiH i dodao je da je u prvom korako akcenat na racionalizaciji Federacije i zdravstvenog sistema.

"U ovom trenutku imamo dva entiteta sa potpuno različitim uređenjem. S obzirom da je unutrašnje uređenje Federaciej skupo, nekvalitetno i otvara ogroman prostor za korupciju. Naša želja je da se borimo za što kvalitetniji život građana BiH, za stvaranje pretpostavki da svi građani budu ravnopravni. 

Ovdje govorimo o racionalizaciji FBiH, što bi doprinijelo što kvalitetnijem životu svih građana.

Naša želja je da odemo i razgovaramo sa političkim partijama koje čine federalnu vladu, sa SDA-om, SBB-om, i HDZ-om, ne nužno ovim redoslijedom, a prije svega i sa svojim partnerima.

Tim razgovorima stvorii bi pretpostavke, iako to ne očekujemo preko noći, za kvalitetnije uređenje i da se krene u tom smjeru raditi", poručio je on.

Imamović kaže da je uređenje takvo da imamo čitavu armiju dobro plaćenih predsjednika, što nije realno i dodao je da je naša zemlja prvak u svijetu u ovom segmentu.

"Ovako uređenje uzrokuje neefikasnost, korupciju. Niko ne može razabrati niti nabrojati sve ministre, premijere, od medija i javnosti, tako da su mnogi zaštićeni anonimnošću, mogu biti jako dobri i jako loši. To treba spriječiti, ova strategija racionalizacije, podrazumijeva da se smanjenjem broja funkcinoera smanji stopa korupcije.

Ovaj neracionalni sistem stvara pravu nesigurnost, imamo 11 ustava, to zbunjuje svakog imalo ozbiljnijeg investitora, pogotovo strane investitore. Građani u FBiH iz PDV prime 8,5 posto, to je recimo u RS-u 24 posto, a u razvijenim europskim zemljama je između 35 posto", rekao je Imamović.

Gradonačlenik Tuzle kaže da ovakva trenutna situacija ne vodi u život i razvoj, već vodi prema neravnopravnošću.

"To uzrokuje neravronopravnost i građana i naroda. Najbolji primjer neravnopravnosti je zdravstvo. Obaveza građana je jednaka u čitavoj FBiH, ali oni ne mogu dobiti podjednake usluge.

Na taj način, bez obzira na izdvajanje, prava građana su ovisna o finansijskom stanju kantona. Zamislite kada bi smo imali jedno ministarstvo iz kojeg bi nabavljali lijekove i druge potrepštine, tako bi stvari dobijali dosta povoljnije, to je jedan od segmenata. Esencijalne liste lijekova su različite, u nekom od kantona su kraće, negdje duže, a isti se novac izdvaja od strane građana", kazao je Imamović.

On je istaknuo da se na ovakav način mogu pokrenuti reforme i napraviti zaokret u stanju u BiH.

Poručio je Imamović da su dvije opcije u pitanju, jedna od njih je da se zadrže kantoni, ali da imaju status kao županije u Hrvatskoj ili da se prenesu nadležnosti na federaciju i više novca, te bi tako bilo više minsitara na nivou federacije, koji bi bili predstavnici svih kantona.

"Ovo je prilika da se ova zemlja pokrene. Moramo probati, neće se ništa desiti ako se ne zasanja", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak